OOGenblik op de begrotingsraad van Oost Gelre

Ieder jaar, begin november, sluiten we als gemeenteraad een meerjarenbegroting af. Die meerjarenbegroting moet het liefst financieel sluitend zijn, dat willen we met ons eigen huishoudboekje immers ook. Maar rond de afgelopen zomer luidde het CVA-VVD-college de noodklok: er is een structureel tekort van maar liefst 3 miljoen euro ontstaan.

Nu zijn er momenteel veel omstandigheden die maken dat het geen sinecure is om tot een sluitende gemeentelijke begroting te komen. Neem bijvoorbeeld de zorg; gemeenten krijgen er van de landelijke overheid veel taken bij maar het bijbehorende geld vanuit Den Haag ontbreekt grotendeels.

Maar wat dit College zwaar valt aan te rekenen is dat men vervolgens richting dezelfde landelijke overheid totaal niet protesteert en deze financiële zorgtekorten maar voor lief neemt. Het zijn de twee landelijke partijen, CDA en VVD, die prat gaan op hun landelijke connecties met Den Haag, en de lokale partijen altijd verwijten dat zij die connecties niet te hebben. U ziet nu wel wat dit waard is. OOG pleit voor een krachtige regio die een vuist kan maken als het nodig is, maar waar blijft deze door ons zo gewenste krachtige regio?

Dan het uitgavenpatroon van dit college; het college doet alsof er niets aan de hand is en strooit met financiële cadeautjes om maar goede sier te maken voor de korte termijn. Een flinke investering van 6 miljoen euro voor een nieuwe sporthal in Groenlo, een voorgenomen bijdrage van 320.000 euro aan fusieclubs in Groenlo, een incidentele uitkering aan muziekschool Boogie Woogie ten faveure van voornamelijk het gebouw in Winterswijk, een vierde wethouder die in de vorige periode volgens VVD overbodig was, 300.000 euro per jaar voor doorontwikkeling van de regio; we kunnen nog wel even doorgaan.

Deze coalitie zadelt u en ons op met een OZB-verhoging van maar liefst 8 procent. Daarnaast een schaamteloze bezuiniging op het minimabeleid met als argument dat we dit in andere aanpalende gemeenten ook zo doen, een extra bijdrage van 50 euro voor een ZOOF-taxi-pas en beknotten op openbaar groen worden met een pennenstreek doorgevoerd.

U snapt het al. Dit CDA-VVD-college gaat het ontstane financiële tekort van 3 miljoen euro dichten, maar helaas vooral met het geld uit uw portemonnee…….


Fractie OOG
Jose Konings
Freek Jansen
Paul Wallerbos
Rene Hoijtink
Ronald Willering (fractievoorzitter)


OOG vraagt naar nut
opvoedbijeenkomsten

'Niet op voorhand al pamperen'

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE- Onder de paraplu van Samen in Oost Gelre worden in de hele gemeente bijeenkomsten georganiseerd om ouders te helpen bij het opvoeden. De gemeente opereert samen met de gemeenten Berkelland, Winterswijk en Aalten in het Preventie Platform Jeugd. Zij zetten zet zich in voor het gezond en veilig opgroeien van kinderen en jongeren tot en met 23 jaar. Het Platform organiseert allerlei bijeenkomsten voor ouders en professionals in de Oost-Achterhoek. De fractie van OOG heeft zo haar twijfels over het nut de bijeenkomsten. Raadslid Willering van deze partij stelde hierover vragen aan de wethouder.

'Voor andere zaken is ook geen geld'
"Er zijn er wel meer zaken waar inwoners in Oost Gelre behoefte aan hebben die we ook niet doen, simpelweg omdat er geen geld voor is of omdat we hier niet voor kiezen. Daarbij, en eigenlijk op de eerste plaats, zijn wij van mening dat opvoeden over het algemeen door ouders zelf wordt gedaan en, in situaties waarbij dit tot problemen leidt, er maatwerk moet worden geleverd. Hoeveel ouders hebben zich nu daadwerkelijk gemeld bij de gemeente met een concrete vraag? En waarom is er gekozen voor dit type bijeenkomsten in plaats van bijvoorbeeld zelfhulpgroepen?", zo vraagt Willering. Ook wil hij weten wat de kosten zijn van dergelijke bijeenkomsten.

Opvoeden wordt als lastig ervaren
De gemeente zet in op preventie, legt wethouder Hoenderboom uit. "We willen voorkomen dat jongeren verder in de problemen komen, ook om zo hogere kosten te voorkomen. We geven veel geld uit aan zorg en daarom is het heel legitiem om in te zetten op preventie. Het gaat hier om algemene preventie voor alle opvoeders uit Oost Gelre. We willen ouders instrumenten meegeven, het gaat hier om tweedelijnshulp. Opvoeden wordt in de huidige tijd vaak als lastig ervaren, ouders geven aan ondersteuning te willen." Over de kosten van deze bijeenkomsten zegt Hoenderboom dat het dan vooral gaat om ambtelijke inzet. "De locaties worden beschikbaar gesteld door bijvoorbeeld de gemeente en Marianum. De kosten bedragen 20.000 euro op jaarbasis. Dat geldt ook voor de andere drie gemeenten."

Eigen verantwoordelijkheid
OOG is van mening dat er een vraag wordt gecreëerd. "Er wordt verondersteld dat ouders een vraag hebben. Wij vinden dat je mensen vooral zelf verantwoordelijk moet laten zijn. Natuurlijk kan er maatwerk geleverd worden maar dit pamperen vooraf, daar zijn wij zeker geen voorstander van." Wethouder Hoenderboom zegt dat het om een latente behoefte gaat. "We hebben genoeg casussen van ouders met een opvoedingsprobleem en bovendien komen er veel mensen af op bijeenkomsten met dit thema."

Het Preventie Platform Jeugd werkt samen met het Streekziekenhuis Koningin Beatrix, Huisartsenzorg Oost Achterhoek, OndersteuningsTeam Oost Achterhoek, Verloskundig Samenwerkings Verband, Samenwerkingsverband primair onderwijs SWV Oost Achterhoek, Samenwerkingsverband voortgezet onderwijs Slinge Berkel, Yunio jeugdgezondheidszorg, Sensire Algemeen Maatschappelijk Werk, MEE OOST, VIT Hulp bij Mantelzorg ,GGD NOG, IRISzorg, GGNet preventie, Politie Jeugd Oost Achterhoek, Kinderopvang en Kinderfysiotherapie.