In de hele gemeente worden inwoners geattendeerd op de Achterhoekse Bespaaractie. Foto: Kyra Broshuis
In de hele gemeente worden inwoners geattendeerd op de Achterhoekse Bespaaractie. Foto: Kyra Broshuis Foto:

CDA uit zorgen over jeugdhulp

Na Juzt nu ook Pluryn in financiële problemen

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE- Ruim zestig jeugdhulpinstellingen sloten 2018 af met rode cijfers. Jeugdzorg Nederland noemt de rode cijfers alarmerend. De afgelopen maand werd bekend dat de Brabantse jeugdzorginstantie Juzt in financieel zwaar weer verkeert en de Gelderse instelling Pluryn door financiële zorgen de deuren wil sluiten voor schrijnende acute gevallen. Pluryn behandelt en ondersteunt jongeren en volwassenen zowel thuis als in eigen voorzieningen. De organisatie telt meer dan 400 locaties en er werken 7400 professionals.

Budgetten met 15% gekort
Namens de CDA-fractie vraagt raadslid Carla Heming hoe het ervoor staat met de jeugdzorgorganisaties in de gemeente Oost Gelre. Ook wil de partij weten wat de oorzaak is van de rode cijfers. Wethouder Jos Hoenderboom zegt bij de overgang van de jeugdtaken naar de gemeente, het Rijk de budgetten met 15% heeft gekort. Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen. Een deel van deze taken hebben de gemeenten overgenomen van de Rijksoverheid. Uit onderzoek dat de minister heeft laten uitvoeren is gebleken dat bijna geen enkele gemeente uitkomt met de begroting voor jeugdzorg. Twee derde van de gemeenten komt zelfs meer dan 20% tekorten en één op de vijf gemeenten heeft een tekort van meer dan 40 procent.

Transparant tariefstelsel
De wethouder legt uit: “Ook het personeel is duurder geworden en de vraag is toegenomen. De drempel naar de jeugdhulp is verlaagd.” Over de problemen bij Pluryn zegt de wethouder dat het zou gaan om indicaties die te laat worden afgegeven terwijl er al wel zorg wordt geleverd. “Het is een complexe materie. Wij gaan als regio met Pluryn in gesprek over de stand van zaken en de gevolgen. We kunnen al wel zeggen dat het in de Achterhoek goed loopt als het gaat om het tijdig afgeven van indicaties en beschikkingen. Voor zover wij weten zijn er geen andere zorgorganisaties waar een faillissement dreigt. De Achterhoek heeft sinds januari van dit jaar een heel transparant tariefstelsel, uniek ten opzichte van andere regio’s.” De wethouder zegt toe bij relevant nieuws de gemeenteraad te informeren.


D66 vraagt naar bedragen van de gemeente Oost Gelre

OOST GELRE- Verschillende huishoudens in Oost Gelre hebben een brief ontvangen over de Achterhoekse Bespaaractie. Inwoners kunnen zich inschrijven voor een collectieve bespaaractie door bijvoorbeeld de gezamenlijke inkoop van materialen. De actie richt zich vooral op woningen van voor 1980 omdat daar de meeste 'winst' te behalen is. Eigenaar van woningen van na 1980 kunnen zich echter ook aanmelden. Het Energieloket helpt bij het hele proces en zorgt voor de beste aanbieding.

Door Kyra Broshuis

Ook geld vanuit het Rijk
D66 verwijst naar een nieuwsbericht van de Rijksoverheid waarin wordt aangekondigd dat er 87 miljoen euro beschikbaar wordt gesteld aan gemeenten waar de gemeenten huiseigenaren mee kunnen stimuleren om kleine energiebesparende maatregelen te treffen in huis. Jerry van der Meulen van D66 vraagt wat de investering van de gemeente Oost Gelre is voor de Achterhoek Bespaaractie en of het college al op de hoogte was van de aankondiging van de Rijksoverheid. Ook wil Van der Meulen weten of het mogelijk is lopende zaken uit deze Rijkspot te bekostigen.

De winst zit in collectieve maatregelen
De gemeente draagt financieel bij aan het Energieloket, legt wethouder Porskamp uit. "Dat is onze bijdrage in dezen. We leveren geen extra bijdrage. De winst zit in eventuele collectieve maatregelen. Het is niet zo dat wij al wisten van de mededeling van het Rijk. De brief naar een deel van onze bewoners komt voort uit onze wens om meer dan duizend woningen in Oost Gelre te verduurzamen. Er gaat een verzoek vanuit de Achterhoek naar Den Haag om gebruik te kunnen maken van de gelden. Als onze aanvraag gehonoreerd wordt, kunnen we mogelijk andere acties inzetten."

De Achterhoekse Bespaaractie wordt uitgevoerd door het Energieloket van de Achterhoekse gemeenten, gecoördineerd door AGEM in samenwerking met Susteen.