Lezing over klooster van Nazareth

LICHTENVOORDE - Donderdag 21 november is er een lezing van Aaltenaar Hans de Graaf in de Johanneshof in Lichtenvoorde. Thema: Een modern en vroom leven in onze Achterhoek.

Door de tijden heen zijn mensen altijd op zoek geweest naar een eigentijds en verstaanbaar geloof waarin de waarden van de traditie blijven meeklinken. Zo ontstond in de Middeleeuwen in onze regio een streven naar een modern en vroom leven. Het was de Moderne Devotie, een beweging, die aan het eind van de 14de eeuw in steden langs de IJssel was ontstaan. Oorzaak: onvrede over misstanden in een kerk die dominant aanwezig was.

Oprichter Geert Groote wilde terug naar de waarden van de vroege christenen; een oprecht vroom en innerlijk geloof, waarvan de vruchten zichtbaar waren in een eenvoudig leven van alle dag. Dit mondde uit in de stichting van het klooster Windesheim. Rond het jaar 1500 waren er ruim honderd kloosters, het klooster Nazareth tussen Bredevoort en Vragender was er één van.

Hans de Graaf uit Aalten gaat deze avond kort in op de geschiedenis van klooster Nazareth en de kern van de achterliggende beweging. Ook de invloed van de kloosterlingen op de omgeving komt voorbij en Hans gaat in op de vraag wat die Moderne Devotie voor een modern en vroom leven vandaag de dag betekent. Toegang gratis.