Eén uitvoeringsorganisatie en gemeente eerste aanspreekpunt voor inwoners

REGIO - Inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt nog beter begeleiden naar betaald werk of dagbesteding. Dat is het doel van een nieuwe werkwijze van Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk vanuit de samenwerking binnen de Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA) en Werkbaan Oost.

De drie betrokken wethouders, Gerjan Teselink (Berkelland), Jos Hoenderboom (Oost Gelre) en Wim Aalderink (Winterswijk) zijn hier blij mee. "We willen dat vragen van inwoners rondom werk en inkomen lokaal door die inwoner gesteld kunnen worden. Dan is het logisch dat de woongemeente het eerste aanspreekpunt voor inwoners is."

'Samen aan het stuur'
De drie gemeenten werken al nauw samen op het gebied van de Jeugdwet, de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en Participatiewet. De afgelopen maanden hebben zij samen gewerkt aan een voorstel om inwoners nog beter te begeleiden bij werk- en inkomensvragen. Dat heeft geresulteerd in een rapport 'Samen aan het stuur'. Uitkomst van dit rapport is onder andere dat er één leer-werkbedrijf komt." Het rapport is te vinden op de websites van de drie gemeenten.
De eigen woongemeente wordt weer het eerste aanspreekpunt voor inwoners met vragen over werk en inkomen. Dat betekent kortere lijnen. Daarin is een belangrijke rol weggelegd voor de sociale teams, ofwel - zoals ze in Berkelland heten - Voormekaarteams. De cliënt wordt dan door iemand van het team van de eigen gemeente doorgeleid naar één uitvoeringsorganisatie.

Met de drie gemeenteraden wordt in november gesproken over het proces en het vervolg. In december vragen de colleges de gemeenteraden om in te stemmen met deze koers.

Een kerngroep van de drie gemeenten, SDOA en Werkbaan Oost werkt de plannen de komende maanden verder uit. Daar komt nog best veel bij kijken. Het gaat over re-integratie, maar ook over ontwikkeling, beschut werken, stagemogelijkheden, werkervaringsplaatsen, meedoen, inkomensondersteuning en arbeidsmatige dagbesteding. "Dit moeten we zo organiseren dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zich maximaal kunnen ontplooien. Zodat inwoners zoveel mogelijk regulier kunnen werken op die plek die past bij hun persoonlijke situatie", aldus de drie wethouders.


Nieuwe tarieven voor waterschaps- belasting 2020

ACHTERHOEK - Om de kosten te dekken voor een schoon, veilig en duurzaam watersysteem gaat de waterschapsbelasting in 2020 beperkt omhoog. Dit komt omdat er meer verwacht wordt van het waterschap op het gebied van dijkversterking, klimaat, energietransitie, circulaire economie en schoon en gezond water. Ook vragen de droge zomers van 2018 en 2019 om onderzoek en aanpassingen aan het watersysteem. Met deze begroting legt het bestuur een basis om de komende jaren de uitdagingen in het waterbeheer aan te gaan.

De inwoners en bedrijven van het werkgebied van Rijn en IJssel blijven één van de lagere tarieven in Nederland behouden.

De tarieven gaan in 2020 met 3% omhoog. Dit levert voor een meerpersoonshuishouden met een huurwoning een tarief op van 223,38 euro per jaar (stijging van 6,52 euro). Voor meerpersoonshuishoudens met een eigen woning (met WOZ waarde van € 150.000) wordt dit bijvoorbeeld 270,18 euro (stijging van 7,87 euro). Voor agrarische bedrijven met een waarde vanaf 2 mln euro en een omvang vanaf 40 hectare wordt het tarief 3.065,78 euro (stijging van 89,32 euro, hetgeen neerkomt op 2,23 euro per hectare).
De totale begroting van 2020 bedraagt 103,8 mln. De begroting van 2020 is vastgesteld in de vergadering van het algemeen bestuur van het waterschap op 5 november.

Extra investeringen
Het waterschap investeert meer geld in het dijkbeheer, als onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Er worden ook aanvullende maatregelen genomen zodat het watersysteem voorbereid is op de klimaatveranderingen. Daarnaast zet het waterschap in op duurzamer en natuurvriendelijker onderhoud in het buitengebied, waardoor natuurwaarden en de recreatieve waarden van beken en watergangen toenemen. Ook is prognose dat de schuldquote (schuld in % van de begroting) afneemt.