Achterhoeks Bachkoor zingt 'Cathedral Sounds'

ACHTERHOEK - Op zondag 1 december vanaf 16.00 uur zingt het Achterhoeks Bachkoor, onder leiding van Astrid Krause, het programma 'Cathedral Sounds' in de H. Calixtusbasiliek in Groenlo.

Op het programma staan werken van onder andere Johann Christoph Bach, Peteris Vasks, Sergei Rachmaninov en Morten Lauridsen. De muziek staat in het teken van de adventsperiode. Dennis Vallenduuk begeleidt het koor op orgel. De H. Calixtusbasiliek aan de Kerkwal in Groenlo is open vanaf 15.30 uur. Toegangskaarten kosten 15 euro en zijn te bestellen via abachkoor@gmail.com.

Advent is de periode voor kerst. Mensen bereiden zich voor op de komst van Jezus Christus. In huizen en kerken wordt advent symbolisch zichtbaar gemaakt door een kaarsenstandaard of een adventskrans waarop vier kaarsen staan. Elke zondag steekt men een kaars aan. Op de laatste zondag voor kerst branden alle kaarsen. Men gaat 'van het donker naar het licht'. Het programma op deze eerste adventszondag gaat van verwachting en verlangen via een smeekbede om vrede naar het licht, met muziek van componisten uit de zestiende eeuw tot deze tijd.


Wandeling langs de historische Borkense Baan

WINTERSWIJK - Op zondag 17 november houdt IVN Oost Achterhoek een wandeling in het fraaie grensgebied Kotten/Burlo bij Winterswijk. Vertrek is om 14.00 uur vanaf de kruising Blankersweg/Burloseweg in Kotten. De coördinaten hiervan zijn N 51 55.505 E 006 46.414.

Mario Bekke van IVN Oost Achterhoek vertelt: "Tijdens de wandeling bekijken we nieuwe natuur die de afgelopen jaren in opdracht van de provincie is aangelegd. We steken de groene grens over, waarna we in Duitsland zijn. Hier zien we onder andere restanten van een rabattenbos en zoeken we naar sporen van reeën. Via weggetjes waar vroeger de komiezen (douaneambtenaren) wacht liepen, bereiken we de verlaten 'Borkense Bahn'. Via deze spoorlijn werd vroeger de Winterswijkse textielindustrie voorzien van steenkool. De 'Bahn' volgend komen we terug in de buurtschap Kotten. Hier staan we stil bij restanten van het 'Sickings landweer' en het fraaie Nonnenven."

Aan deelname aan deze wandeling zijn geen kosten verbonden. Voor de thee en koffie die IVN de deelnemers halverwege de wandeling aanbiedt, wordt een kleine bijdrage gevraagd. De lengte van de wandeling is circa 5 kilometer en goed schoeisel is vanzelfsprekend aan te bevelen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mario Bekke op telefoonnummer 06 1318 2884.


Pop-up Leesclub in bieb Ruurlo en Groenlo

RUURLO/GROENLO - De maand november staat in de Nederlandse Bibliotheken in het teken van 'Nederland Leest'. Dit jaar staat het boekje 'Winterbloei' van Jan Wolkers centraal. De Bibliotheek Oost-Achterhoek geeft dit boekje cadeau én houdt op dinsdag 26 november (van 19.30 tot 21.30 uur) in twee vestigingen (Ruurlo en Groenlo) een zogenaamde Pop-up Leesclub, waar het boekje van Wolkers besproken wordt. Iedereen is welkom en de toegang is gratis.

Nederland Leest
1 november is de grootste bibliotheekcampagne van Nederland van start gegaan: 'Nederland Leest', met dit keer aandacht voor duurzaamheid én een bloemlezing van natuurverhalen van Jan Wolkers, getiteld Winterbloei. Deze bundel geeft de Bibliotheek Oost-Achterhoek tijdens 'Nederland Leest' cadeau aan al haar bezoekers (zolang de voorraad strekt).
De geschenkbundel Winterbloei is een bloemlezing van dagboekfragmenten, gedichten, verhalen en foto's van Jan Wolkers. Een aantal van deze verhalen zijn nooit eerder gepubliceerd. Biograaf en schrijver Onno Blom stelde deze bundel samen en schreef het inleidende essay. De verhalen van Wolkers worden vergezeld door persoonlijke en actuele columns van Aaf Brandt Corstius en Nederland Leest-ambassadeur Ronald Giphart schreef het voorwoord. Het boekje is als cadeautje voor leden en bezoekers van de Bibliotheek Oost-Achterhoek te verkrijgen in alle vestigingen, zolang de voorraad strekt.

Pop-up Leesclub
Binnen de Bibliotheek Oost-Achterhoek zijn een aantal leeskringen actief. Wie het ook leuk lijkt om eens samen over een gelezen boek te praten? Kom dan eens sfeer proeven tijdens de 'Nederland Leest Pop-up Leesclub'. Iedereen is van harte welkom en deelname is gratis. Aanmelden wordt wel erg op prijs gesteld en kan op www.oostachterhoek.nl/popupleesclub