Jan Riesewijk liet de ene na de andere grap uit de ton rollen. Foto: Wilfried Adema
Jan Riesewijk liet de ene na de andere grap uit de ton rollen. Foto: Wilfried Adema

Lach rolt door Nölershol op Lieveldse buutavonden

Avonden De Jonge Nölepeters weer van hoog niveau

LIEVELDE - Traditiegetrouw stonden in het weekend na de elfde van de elfde de buutavonden van carnavalsvereniging De Jonge Nölepeters uit Lievelde weer op het programma. Ze kunnen terugkijken op twee meer dan geslaagde en drukbezochte avonden. Het niveau lag ook dit jaar weer zeer hoog.

Om 'klokslag 20.11 uur' betraden Prins Bram de eerste, Adjudant Pieter en President Robbert met hun gevolg het Nölershol. President Robbert opende de avonden met het welkom heten van alle genodigden. Waarna hij de avond vervolgde met te vertellen dat hij het niet meer allemaal bij kan houden wat er reilt en zeilt in Lievelde. Daarom houdt hij alles bij in zijn dagboek, waaruit hij een aantal Lieveldse anekdotes van het afgelopen jaar vertelde. Zo werd de Lieveldse bevolking afgelopen jaar een aantal keer wakker geschrikt door voertuigen met toeters en bellen. Was het niet de brandweer of de asfalt-frezers op de Twente-route dan waren het wel De Jonge Nölepeters zelf met hun nieuwe Black Beauty.

Na nog wat andere ludieke anekdotes was het tijd om de eerste buut aan te kondigen. Karel van de Kate trad na jaren van afwezigheid weer op in het Nölershol, wat voor hem voelde als thuiskomen. Met zijn buut als Karel de Kunstenaar scoorde hij weer ouderwets goed. Op de vierkante klompen van Piet uit Wintserwijk vertelde hij over wat in zijn ogen kunst is. Hij eindigde met versjes uit de dichtbundel van zijn zwager Jan van Slag. Hierin stond ook een versje van Karel zelf; 'ut Liek-mien-versje'.
Hierna was het de beurt aan een andere oude bekende: Jan Riesewijk uit Losser. Dit keer trad hij niet op als 'Johannes Plechelmus, Kardinaal Schöttelkaamp', maar als zichzelf. "Want het had toch allemaal geen zin meer", refereerde Jan Riesewijk aan het sluiten van de kerk in Lievelde. Aangezien hij niet als kardinaal op het podium stond, vond hij het eindelijk gepast om het over 'homosuelen' te hebben. Zo vertelde hij onder andere over de hoeveelheid geluk die zijn kaartmaatje had bij een kaartavond in homo-discotheek 't Bölke.
Ook dit jaar was er weer een Lieveldse Buut. Rob Tanck en Wijnand Spekschoor betraden dit jaar het podium. Als Ko de Rot en Rottie de Rat, de twee roddelratten uit de oude slachterij, brachten ze iedereen op hilarische wijze op de hoogte van het laatste nieuws uit Lievelde. Het was volgens hen wel een ratjetoe bij sommige Lieveldenaren thuis. Ook bespraken ze hun 'rataplan', sommigen beter bekend als 'Ratatataplan'. Ze hadden namelijk op verschillende feesten in Lievelde het mengpaneel dusdanig gesaboteerd dat de muziek oorverdovend was, waardoor het dak er letterlijk en figuurlijk vanaf ging.
Jasper van Gerwen maakte zijn debuut in het Nölershol. De Brabantse tonprater had het over zijn voorliefde voor spelletjes. Zo heeft hij mee gedaan het Nederlands kampioenschap 'Mens Erger Je Niet'. Samen met zijn vrouw Trudie, die hij liefkozend de Trut noemt, waren ze ook de enige deelnemers aan het kampioenschap. Zijn ijzersterke optreden sloot hij muzikaal af met het 'Mens-Erger-Je-Niet-Lied'.
Op beide avonden was het slotakkoord voor het cabaretduo Joost & Martijn. Deze twee Grolsen betraden het Nölershol als twee luie handhavers. Met verschillende anekdotes vol met gortdroge humor en geniale woordspelingen kregen ze de lachers op hun hand. Na het laatste woord van President Robbert werd er nog gezellig nagepraat over de buuts onder de muzikale klanken van de Blaozepeters.