De maaltijdvoorziening van Stichting Hulpdienst Een Helpende Hand wordt voortgezet door 't Zwaantje en Apetito.
De maaltijdvoorziening van Stichting Hulpdienst Een Helpende Hand wordt voortgezet door 't Zwaantje en Apetito. Foto: PR

Een Helpende Hand stopt na veertig jaar

LICHTENVOORDE - Met ingang van 30 december stopt de maaltijdvoorziening (Tafeltje-Dekje) van Stichting Hulpdienst Een Helpende Hand als gevolg van de keukensluiting van de Antoniushove. De centrale keuken van het zorgcentrum sluit in verband met de geplande nieuwbouw en zal in de nieuwe situatie niet meer terugkeren. Het bestuur van Een Helpende Hand heeft mede hierom besloten de stichting op te heffen en op zoek te gaan naar mogelijkheden voor voortzetting van de maaltijdvoorziening.

De maaltijdvoorziening is een belangrijke activiteit van Een Helpende Hand. Met name veel ouderen zijn afhankelijk van de hulp van vrijwillige maaltijdbezorgers die er voor zorgen dat er een goede warme maaltijd op tafel komt. Veel ouderen zijn niet (meer) in staat om zelf boodschappen te doen en te koken. Ook lukt het niet altijd om diepvries - of koelversmaaltijden in de magnetron te verwarmen. Voor deze ouderen is een thuisbezorgde warme maaltijd heel welkom. Veel klanten kijken dagelijks uit naar de warme maaltijd en het contactmoment met de maaltijdbezorgers, die hieruit veel voldoening voor hun werk putten. De kwaliteit van de vers bereide maaltijden was voor veel ouderen doorslaggevend voor de keuze van maaltijdvoorziening door Een Helpende Hand.

Het bestuur heeft HCR 't Zwaantje en Apetito bereid gevonden om de maaltijdservice voort te zetten. Zij willen gezamenlijk zorgen voor prima warme maaltijden en zijn voornemens om een nieuwe stichting op te richten; Stichting Tafeltje Dekje Oost Gelre. Op 20 september is er een vrijwilligersbijeenkomst geweest voor alle vrijwilligers en is er een presentatie gegeven door Apetito en 't Zwaantje over hun plannen met betrekking tot voortzetting van de activiteiten. De huidige klanten zijn schriftelijk door het bestuur op de hoogte gesteld over het voortzetten van de maaltijdvoorziening. Het merendeel van de huidige maaltijdbezorgers heeft aangegeven zich voor de klanten te willen blijven inzetten. In de afgelopen 40 jaar heeft Een Helpende Hand een miljoen warme maaltijden en ongeveer 400.000 koelverse maaltijden bezorgd in Oost Gelre. Het bestuur kijkt terug op een prettige samenwerking met alle betrokkenen.