De gemeente Oost Gelre gaat de verhoogde normen hanteren, zo zegt wethouder Bart Porskamp.
De gemeente Oost Gelre gaat de verhoogde normen hanteren, zo zegt wethouder Bart Porskamp. Foto: Kyra Broshuis

Tot nu toe nog geen problemen door Pfas in Oost Gelre

OOST GELRE - Pfas, een woord dat de laatste tijd herhaaldelijk valt in de media. Pfas staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. Dit zijn door de mens gemaakte stoffen die dus van nature niet in het milieu voorkomen. Doordat deze stoffen in veel producten zijn gebruikt, zijn de stoffen in het milieu terecht gekomen en zitten in de bodem, in bagger en in oppervlaktewater. Sinds 1 oktober 2019 mag grond of bagger niet meer worden vervoerd als het meer dan 0,1 microgram Pfas bevat per kilo. Deze norm moet de verspreiding van vervuilende stoffen voorkomen.

Door Kyra Broshuis

Verhoogde norm voor Achterhoekse gemeenten
“In de krant van 9 september schreef De Gelderlander dat bouwers en hoveniers in de Achterhoek meer ruimte krijgen om te werken, omdat de oostelijke gemeenten komen met een eigen, hogere norm voor Pfas. Hierdoor wordt het weer makkelijker om grond te vervoeren en af te zetten. De Gelderlander citeerde hiermee uitspraken van een Winterswijkse wethouder. Volgens deze wethouder heeft de Omgevingsdienst Achterhoek (de ODA) dat namens gemeenten vergunningen verleent en handhaaft, hierover een positief advies gegeven. De norm wordt fors verhoogd, naar 0,3 microgram PFAS per kilo grond. Alle Achterhoekse gemeenten zouden met de verhoging hebben ingestemd of doen dat naar verwachting binnenkort”, zegt Paul Wallerbos van OOG. Hij wil weten of er in de gemeente Oost Gelre ook woningbouw- en infrastructuurprojecten stilstaan vanwege een te hoge hoeveelheid Pfas. “En klopt het dat de ODA ook een positief advies gegeven heeft aan de gemeente Oost Gelre? En gaat u als college het advies van de Omgevingsdienst overnemen?”, vraagt Wallerbos. Hij wijst erop dat er begin december een definitieve RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)-norm zal verschijnen en wil weten waarom het college daar niet op wacht.

Geen onaanvaardbare risico’s
Bij wethouder Bart Porskamp is het niet bekend of er momenteel woningbouw- of infrastructuurprojecten in Oost Gelre stilliggen vanwege Pfas. Hij zegt contact te hebben gehad met de ODA over de verhoogde Gelderse normen. “De ODA heeft ons gevraagd de verhoogde normen over te nemen. Dit omdat er geen sprake is van onaanvaardbare risico’s voor de volksgezondheid en milieu. Er is ook Pfas-data opgevraagd van partijen grond in de Achterhoek. Daaruit blijkt dat, als we de verhoogde normen hanteren, meer dan 80% van de gronden in het buitengebied van de Achterhoek voldoet. De ODA heeft geadviseerd om de verhoogde norm te hanteren en dat hebben we overgenomen. Zodra elke Achterhoekse gemeente zich heeft uitgesproken, komt daarover een algemeen bericht”, zo zegt Porskamp.

Bevestiging van het RIVM
Wallerbos zegt dat het duidelijk is dat de norm al verhoogd is maar vraagt zich af of dit wel een besluit is dat bij het college mag liggen. Volgens de wethouder is dat wel zo. Porskamp wil wel benadrukken dat er ook een brief van het RIVM ligt met de bevestiging dat er geen onaanvaardbare risico’s zijn bij het aanpassen van de norm. “Wij hebben uiteraard geen zicht op alle grond in de gemeente. Dat kunnen we niet onderzoeken.”