Foto: PR Wereldwinkel Groenlo
Foto: PR Wereldwinkel Groenlo Foto:

Jeugdzorg weer op de schop

OOST GELRE - Voor veel gemeenten een absoluut hoofdpijndossier; de jeugdzorg. Sinds 2015 zijn gemeenten zelf verantwoordelijk voor de jeugdzorg maar volgens de gemeenten ontbreekt daarvoor een toereikend budget vanuit Den Haag. Een flink deel van de zorg blijkt nu toch niet het beste af bij de gemeente, zo vindt het kabinet. Het gaat vooral om lange wachttijden en veel papierwerk. Vooral kinderen met ernstige problemen komen in de knel. Het kabinet vindt dat er ook te weinig wordt samengewerkt. Nu wil het kabinet dat bepaalde taken naar een regio of zelfs nog groter verband gaan. De gemeenten houden de lichtere zorgtaken. Volgens de verantwoordelijke ministers zijn de gemeenten het met de aangekondigde veranderingen eens.

Door Kyra Broshuis

Wat betekent dit voor Oost Gelre?
Zowel het CDA als de PvdA hebben vragen over de nieuwe plannen. Carla Heming van het CDA wil weten wat het voor Oost Gelre betekent als er een deel van de zorg terug moet naar de nieuwe zorgregio’s. Annelies Donderwinkel van de PvdA vraagt of er al zicht is op de uitwerking van de plannen en of die ook organisatorische, personele en financiële consequenties hebben. “En is de huidige vastgestelde begroting dan nog wel reëel?”

Een stap terug
Volgens wethouder Jos Hoenderboom is het nog helemaal niet duidelijk wat de aangekondigde plannen gaan betekenen. “Er zal eerst nog een wetswijziging moeten komen. Wij werken in de Achterhoek, op vrijwillige basis, al jaren actief samen en dat gaat heel goed. We herkennen ons dat ook niet in alle genoemde problemen. Wat ons betreft is het maar zeer de vraag of de problemen zijn ontstaan door de overheveling naar de gemeenten. De voornemens om het stelsel te wijzigen verbaast ons en is in onze ogen een stap terug. We werken nu goed samen en hebben korte lijnen. De oplossingen vanuit Den Haag passen niet zomaar hier in de Achterhoek. We hebben te weinig budget maar dat los je niet op door zaken anders te ordenen. Over de mogelijke organisatorische en personele consequenties kunnen we nu nog niets zeggen. Er komt zoals gezegd eerst een wetsvoorstel en dat moet nog door de Tweede en Eerste Kamer. Voor de begroting van volgend jaar heeft het dus nog geen gevolgen.”

Tegengeluid
Hoenderboom is het duidelijk niet eens met het nieuwe voorstel. “We hebben als Achterhoekse wethouders al een tegengeluid laten horen en ook de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) is duidelijk in haar reactie. ‘Een top-down stelsel heeft nog nooit een kind geholpen’, zo schrijft de VNG op haar site.

Wethouder Jos Hoenderboom is het niet eens met de plannen van het kabinet.