Burgemeester Bronsvoort zet met een druk op knop de H. Calixtusbasiliek in het oranje licht voor 'Orange the World'.
Burgemeester Bronsvoort zet met een druk op knop de H. Calixtusbasiliek in het oranje licht voor 'Orange the World'. Foto: Kyra Broshuis

Gemeente Oost Gelre doet mee aan 'Orange the World'

OOST GELRE - Net als Niagara Falls en de Brandenburger Tor is ook de H. Calixtusbasiliek in hartje Groenlo oranje verlicht. Voor het eerst sluit de gemeente Oost Gelre hiermee aan bij de internationale campagne Orange the World; een protest tegen het geweld tegen vrouwen.

Door Kyra Broshuis

Eén op de drie
De deelname van de gemeente Oost Gelre is een initiatief van OOG. Burgemeester Bronsvoort, wethouder Jos Hoenderboom en verschillende raadsleden zijn maandagavond aanwezig bij de ‘druk op de knop’ om het licht aan te steken. Uiteraard is ook pastoor De Jong aanwezig net als de vele vrijwilligers van de H. Calixtusbasiliek. “Over de hele wereld wordt er geweld gebruikt tegen vrouwen en meisjes. Uiteraard in oorlogsgebieden maar ook gewoon dichtbij huis en ook in onze gemeente”, zo zegt de burgemeester. “Overal wordt in deze periode stilgestaan bij al dat geweld en de Groenlose Basiliek staat hiermee in het rijtje van prominente gebouwen die oranje verlicht worden. Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen met geweld te maken en dat moet stoppen. Meer dan 100 landen doen mee aan deze actie.”

Met dank aan de vrijwilligers
In eerste instantie was het de bedoeling dat de 'kathedraal van de Achterhoek', de St. Werenfriduskerk in Zieuwent, verlicht zou worden maar dat bleek technisch niet haalbaar. “Gelukkig hebben de vrijwilligers van de Basiliek deze klus in een paar dagen kunnen klaren waardoor we toch een bijzonder aansprekend gebouw in onze gemeente in het oranje licht kunnen zetten. Oranje is een positieve kleur en dat willen we ook graag uitdragen. Op naar een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes”, zo zegt de burgemeester.

De H. Calixtus blijft tot 10 december in deze bijzondere kleur verlicht.

De H. Calixtusbasiliek in Groenlo is oranje verlicht voor 'Orange the World'.
De H. Calixtusbasiliek in Groenlo is oranje verlicht voor 'Orange the World'.