Leentje Uit houdt na 36 jaar het spelletje voor gezien

Vervolg van de voorpagina.

LICHTENVOORDE – De dames van enige speel-o-theek in de regio met een sport- en spelafdeling betreuren het zeer dat ze de stekker uit 'Leentje Uit' moeten trekken. Per 1 januari 2020 stoppen ze officieel. Betty Hogenelst, secretaris: "Het aantal vrijwilliger loopt terug en we hebben te weinig financiële middelen. Er blijft steeds minder leuks over om je voor in te zetten."

Door Barbara Pavinati

"De speel-o-theek is op 1 januari 1983 opgericht met als drijvende kracht Marian van Ool. In 2009 kreeg zij voor haar werk een lintje. Afgelopen zomer is zij overleden," vertellen vrijwilligsters Annet Tijdink, Marijke Spekschoor, Ingrid Ruesink, Yvonne Eekelder en Willy ten Barge die zich jaren met heel veel plezier hebben ingezet voor de speel-o-theek. Willy is al ruim 35 jaar vrijwilligster: "We zijn met een paar dames begonnen die het leuk vonden om dit op te richten. We hadden er voorbeelden van gezien in tijdschriften en op andere plekken. Ik was zelf zwanger toen het begon en ging er later toen ik er werkte met de kinderen naartoe. In het begin waren er wel 20 vrijwilligers en is er veel speelgoed ingekocht. We zijn begonnen met de speel-o-theek. Later kwam er goedlopende Sport & Spel bij, waarvoor mensen uit heel de regio kwamen. Kinderen konden twee stuks speelgoed en een puzzel lenen. Bij een gezinsabonnement het dubbele. We zijn begonnen op een podium in de peuterspeelzaal achter de bieb en hebben daarna op verschillende locaties gezeten. We zitten nu een jaar of tien in de Vincent van Goghstraat."

Veranderende mentaliteit
Betty: "We hebben constant geprobeerd vrijwilligers te krijgen, maar dat lukte niet. We konden steeds minder dagen open zijn. Ook het aantal bezoekers loopt terug. We hebben concurrentie van de Action, Weggeefhoek en Marktplaats. Kinderen spelen minder en hebben voldoende speelgoed." "En het is veel meer virtueel speelgoed tegenwoordig," vult Annet aan. Betty vervolgt:" Wij hebben voornamelijk duurzaam speelgoed, waarmee kinderen zich kunnen ontwikkelen. Door de veranderende mentaliteit is daar de laatste jaren minder behoefte aan. Op het moment is er een ontwikkeling gaande met meer aandacht daarvoor, maar voor ons is dat te laat. We hadden wel door willen gaan en hebben van alles geprobeerd, maar het wil niet meer en dan houdt het op een gegeven moment op."

'Voor ons komt

de hernieuwde

aandacht voor

ontwikkelings-

speelgoed te

laat'

Alles in één keer weg
Yvonne:"We komen nog wel bij elkaar op de koffie. De laatste tijd was er ook geen geld meer om wat leuks te doen met de vrijwilligers. Vroeger deden we dat nog wel. In het begin hadden we het heel druk en was er nauwelijks tijd om te praten." "De mensen weten ons nu ook niet te vinden. We hebben geen centrale locatie, zitten midden in een woonwijk. We gaan kijken hoe we van alles af kunnen komen. We zijn op zoek naar een partij die alles in een keer wil over nemen. Er hebben zich al wel mensen gemeld die interesse in spullen hebben. Mochten we speelgoed overhouden dan gaat het naar de Kringloop of een goed doel. Weggooien is zonde! Als mensen ideeën hebben, zijn ze welkom," vertelt Betty. Ze besluit: "We stoppen ook met de organisatie van de rommelmarkt met Koningsdag. Dat deden we al dertien jaar in samenwerking met de Oranjevereniging en de Antoniushove."