Zege glipt Erix door vingers

LICHTENVOORDE - Ondanks een voorsprong die 59 minuten duurde, weet Erix H1 de Achterhoekse handbalderby in de Hoofdklasse toch niet winnend af te sluiten. In de 'dying seconds' ging het uitgekookte Artemis er zelfs nog met de zege vandoor.

Zonder topspeler Job Reumer, die er tijdelijk uit is vanwege een knieblessure, kwam Artemis afgelopen zaterdag naar Lichtenvoorde om de Achterhoekse derby te spelen tegen Erix.
Een blik op de stand vooraf geeft aan dat Artemis ook zonder Reumer een goede ploeg heeft en terecht de derde plek inneemt en een kampioenskandidaat is terwijl Erix in de onderste regionen bivakkeert. Al moet wel aangetekend worden dat de Lichtenvoordse ploeg iets meer verdiend had omdat al meerdere wedstrijden na een voorsprong in de laatste minuten werd verloren.
Erix ging van start met een compacte 6-0 verdediging om de aanvalsdrift van Artemis te beteugelen en dat lukte in de eerste helft ook erg goed. De cirkelloper van Artemis kon zodoende niet in stelling worden gebracht en als de afstandsschoten al niet smoorden in de verdediging van Erix, dan stond keeper Nickolas Ciochina - ex-speler van Artemis - wel z'n mannetje in het doel om de schoten te keren. Erix nam mede hierdoor een voorsprong en breidde die gedurende de eerste helft langzaam uit. Erix ging rusten met een verdiende 12-9 voorsprong.
Ondanks een dipje aan het begin van de tweede helft, waardoor Artemis weer tot één punt naderde, leek Erix lang op winst af te stevenen. Leek, want de tot dan toe goed fluitende scheidsrechter floot onterecht voor een loopfout van Martin Kruip die op weg was naar een kansrijke doelpoging. Kruip kreeg bovendien, na enig misbaar richting scheidsrechter, een twee minuten-straf en vanaf dat moment kantelde de wedstrijd. Artemis kwam snel weer terug tot één punt. Twee keer onnodig balverlies aan Erix-kant bracht Artemis niet alleen weer langszij maar ook de laatste aanval was voor de gasten. Deze smoorde aanvankelijk in de Erix-defensie en met nog slechts twee seconden op de klok leek een gelijkspel in de maak. De scheidsrechter had nog wel een overtreding gezien van Erix maar met twee seconden te gaan was het bijna onmogelijk voor Artemis nog te scoren. Echter op aanwijzen van de uitgekookte Artemis-bank liet de arbiter de klok op zeven seconden zetten. Net genoeg voor de Doetinchemmers om nog een aanval op te zetten, te scoren en een overwinning uit het vuur te slepen.