Drie leden van het Marianum GSA-netwerk. Vlnr: Nory, Bregje en Bente. Foto: René Eikelkamp
Drie leden van het Marianum GSA-netwerk. Vlnr: Nory, Bregje en Bente. Foto: René Eikelkamp Foto:

Marianum lanceert GSA-netwerk op beide locaties

OOST GELRE - Marianum heeft sinds kort een GSA (Gender Sexuality Alliance) netwerk. Het GSA netwerk wil de school helpen om seksuele- en genderdiversiteit bespreekbaar te maken door activiteiten te organiseren. De komst van het netwerk wordt ceremonieel ingeluid op (paarse) vrijdag 13 december door middel van het hijsen van de regenboogvlag op beide locaties. De regenboog is het symbool van de LHBTI+ (Lesbisch, homoseksueel, bi-seksueel, transgender en intersekse) gemeenschap.

Door René Eikelkamp

Op ceremoniële wijze wordt de vlag gehesen. Gekleed in het paars begint Bregje, een van de voorzitters, met een speech over de rol die het GSA netwerk krijgt binnen de school. Zo vertelt ze: "Is het GSA netwerk nodig? Ik zeg; ja dat is die zeker! Want nog steeds wordt er gepest en gediscrimineerd, ook op deze school." Bregje vertelt in de speech dat andere seksualiteiten en gender normaal zijn en dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. "The gayer the better", de woorden waarmee zij de speech afsluit. De leerlingen kunnen haar daarna naar buiten volgen om de regenboogvlag te hijsen. Een tiental leerlingen staan buiten met een paar docenten. Stilletjes wordt de vlag omhoog gehesen door Nory en Bregje, en als hij de top bereikt klinkt er een enthousiast applaus. "Geweldig, fijn dat er zo'n initiatief is en dat het netwerk binnen de school ook uitgebreider is. Eerder vierden wij alleen paarse vrijdag. Dat er zo'n netwerk binnen de school komt, is voor het eerst, en hopelijk zijn er nog vele jaren te gaan", vertelt een leerkracht.
Ook de 17-jarige Nory is erg tevreden met de komst van het GSA netwerk: "Goed dat er zoiets is, eerder kregen deze mensen geen aandacht. Vorig jaar hebben we het ook geprobeerd maar toen is het niet gelukt."
Het GSA netwerk wil een veilige omgeving creëren voor leerlingen met een andere geaardheid en door het organiseren van evenementen seksualiteit en gender bespreekbaar maken. Daarnaast wil het netwerk informatie over andere geaardheden verspreiden en komt het op voor jongeren die gepest worden om wie ze zijn. Het GSA netwerk is een samenwerking tussen leerlingen en docenten. Het netwerk telt op dit moment al zo'n 25 leerlingen.
Op de Grolse locatie van het Marianum zijn de leerlingen Twan en Bregje de voorzitters van het netwerk. "Wij willen minder discriminatie en meer gelijkheid", vertelt Bregje. Bregje hoopt dat het netwerk een positieve invloed krijgt op de toekomst van de school. "Wij hopen dat er in de toekomst vrijer wordt gesproken en er meer voorlichting komt." Bente, lid van het netwerk, vult Bregje aan met: "Momenteel staat dit nog op een laag pitje. De docenten zijn enthousiast maar de meeste leerlingen zijn er nog niet echt mee bezig."