Vrijwilliger van de maand Jan van Zanten, met hart en ziel vertellende over zijn passie bridgen en informatica. Foto: Theo Huijskes
Vrijwilliger van de maand Jan van Zanten, met hart en ziel vertellende over zijn passie bridgen en informatica. Foto: Theo Huijskes Foto:

Jan van Zanten is het informatica- en bridgebrein van de KBO

LICHTENVOORDE - KBO Lichtenvoorde is weliswaar een club waar de ontmoeting centraal staat, maar waar tegelijkertijd voor de doelgroep 50-plussers de meest gevarieerde activiteiten worden georganiseerd. In dat geval gaat de ontmoeting veelal gepaard met ondersteuning. De persoon die al circa 25 jaar zorgt voor de uitvoering daarvan is Jan van Zanten (81). Iemand die zich in de afgelopen kwart eeuw heeft opgeworpen als informatica- en bridge-brein binnen deze in locatie De Treffer aan de Raadhuisstraat gehuisveste Krachtige Belangen Organisatie.

Door Theo Huijskes

'Bridgen is

mijn lust en

mijn leven en

neemt iedere

week een

groot deel

van mijn tijd in

beslag'

Het is donderdagmiddag 12 december 2019. Bij binnenkomst in zaal 2 van De Treffer is Jan van Zanten met aan zijn zijde secondant Ineke Janssen helemaal in de ban van het in goede banen leiden van de beginnerscursus bridgen voor een achttal zowel dames als heren. De entree van uw verslaggever heeft tot gevolg dat de gewenste, uiterste concentratie van de cursisten, zij het voor even wordt verstoord. Mede omdat men zichtbaar geniet van het spel, is de aandacht voor de raadgevingen van zowel Jan als Ineke bijzonder groot.

"Dit is mijn lust en mijn leven", reageert Jan van Zanten, nadat om klokslag vier uur de cursisten de ruimte verlaten. "Deze activiteit neemt niet alleen van mij, maar ook van Ineke een groot deel van de week in beslag. Want naast de beginnerscursus bridgen op de donderdagmiddag, verzorgen wij op de donderdagmorgen de opfriscursus voor gevorderden. Bovendien zijn wij hier wekelijks op de dinsdagmiddag, woensdagavond en donderdagavond van de partij om een drietal, onder de educatieve tak van de KBO ressorterende bridgeclubs te begeleiden en daarbij alle bijkomende werkzaamheden te verzorgen."

Van gemeenteambtenaar naar onderwijzer
Jan van Zanten, in augustus 1938 in Leiden geboren, heeft zich na een werkkring van zeven jaar onder de hoede van de gemeenteontvanger van de gemeente Leiden, op het onderwijsvlak begeven. Na een test, die hem als uitsluitsel onderwijzer van exacte vakken opleverde, heeft hij na de opleiding aan het Nederlands Genootschap voor opleiding van leraren in Den Haag een baan en dus een verhuizing aanvaard in en naar Lichtenvoorde.

"In april 1963 ben ik onder het regime van de inmiddels 95-jarige frater Ludgerus (Ben Doodkorte) in Lichtenvoorde begonnen met het doceren van exacte vakken, zoals wiskunde en natuurkunde, aan de technische school. Ondanks dat ik het in die job uitstekend naar mijn zin had, heb ik toch de mogelijkheid aangegrepen om op 57-jarige leeftijd met veertig dienstjaren achter mijn naam, die van de gemeente Leiden meegeteld, met vervroegd pensioen te gaan."

Aldus Van Zanten, getrouwd met Riet Willemsen, eerder dit jaar Koninklijk Onderscheiden vanwege haar vele vrijwilligerswerk en dat in het bijzonder ten behoeve van de Stichting Vluchtelingenwerk. Samen hebben Jan en Riet vier kinderen, twee jongens en twee meisjes, die op hun beurt hebben gezorgd voor de familierijkdom van tien kleinkinderen.

Van computer- tot muziekdeskundige
Een andere vorm van vrijwilligerswerk, die door Van Zanten als lid van de werkgroep Educatie binnen de KBO-organisatie wordt behartigd, is het totale computergebeuren. "Onder de aanduiding 'Computerinstuif', is iedere woensdagmiddag het computerlokaal van De Treffer opengesteld voor KBO-leden. Op deze manier kunnen senioren hier een oplossing afhalen voor hun vraagstukken daar waar het betreft computer, laptop of tablet. Ook wanneer men hulp dan wel ondersteuning nodig heeft voor de mobiele telefoon, kan men dan bij ons terecht. Verder kan men op ons ook een beroep doen wanneer men advies nodig heeft voor het kopen van automatiseringsapparatuur. Naast mijn persoon zijn er nog enkele KBO-vrijwilligers meer, waaronder ook in dit geval Ineke Janssen, die de nodige hulp kunnen bieden. Hiervan wordt gretig gebruik gemaakt, getuige het gegeven dat wij wekelijks tien tot vijfentwintig personen mogen verwelkomen", aldus Van Zanten, die naast het schrijven van computerprogramma's niet onvermeld wil laten dat hij ook een groot muziekliefhebber is. "Ik ben een verwoed verzamelaar van oude (pop)muziek uit de vijftiger jaren, waarbij te denken valt aan dixieland- en klassieke muziek."

'Ineke Janssen

is mijn steun

en toeverlaat'

Jan van Zanten kijkt met een tevreden blik richting collega-vrijwilligster Ineke Janssen. "Zij is hier mijn steun en toeverlaat. Dit is met name tot stand gekomen toen ik een twaalftal jaren geleden geconfronteerd werd met de ziekte longkanker. Door tijdig een dokter te raadplegen en een snelle medische ingreep in het ziekenhuis in Enschede, heb ik die rotziekte in een record tijd kunnen overwinnen."

Jan van Zanten (in het midden) actief als vrijwilliger bij de beginnerscursus bridgen. Foto: Theo Huijskes