Het uitzicht van de bewoners aan de Torenvalk zal ingrijpend veranderen, zo is de verwachting.
Het uitzicht van de bewoners aan de Torenvalk zal ingrijpend veranderen, zo is de verwachting. Foto: Kyra Broshuis

Gemeente in gesprek met bewoners van buurt Flierbeek

LICHTENVOORDE- De gemeente is in gesprek met een bewonersgroep van Flierbeek. Dit naar aanleiding van de aangekondigde plannen over de komst van corsotenten en de crossbaan van de FCCL naar een, aan de woonwijk grenzend, perceel.

Door Kyra Broshuis

Zowel de FCCL als de Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde hebben een aanvraag ingediend bij de gemeente Oost Gelre voor een nieuwe locatie. Op 14 november maakte de gemeente bekend een mogelijke locatie te hebben aangedragen waar beide verenigingen zich kunnen vestigen; Flierbeek fase 3 ter hoogte van Het Veen en Het Brook in Lichtenvoorde. Kort daarna was er een besloten bijeenkomst voor buurtbewoners die daar door de gemeente Oost Gelre op de hoogte werden gebracht van de plannen. De buurtbewoners zijn geschrokken van de plannen en zijn nu met de gemeente in gesprek over de mogelijkheden.

Zorgen
Buurtbewoners zijn bezorgd over de geluidsoverlast van de corsotenten. Ook wordt er gevreesd voor verkeersoverlast met de komst van de corsotenten en de crossbaan. Bewoners zijn bang het vrije uitzicht te verliezen en vrezen voor aantasting van het woongenot. Wethouder Marieke Frank zegt dat er uitgebreid locatieonderzoek is gedaan. “Daaruit is gebleken dat Flierbeek fase 3 de beste locatie is voor de plannen. Het kan heel goed op deze plek. De locatie aan de Lievelderweg is bijvoorbeeld ook niet gesitueerd op een industrieterrein en bevalt heel goed.” De wethouder wijst erop dat het proces pas net in gang gezet is. “We staan nog aan het begin. Daarnaast gaat het om een groot stuk grond waarbij we uiteraard rekening houden met de naastgelegen woningen. De woningen die het dichtst bij de nieuwe plannen liggen, liggen nog altijd op een afstand van zeker 100 meter.” Voor wat betreft de bouwlocaties voor de corsowagens zegt de wethouder dat het niet om tenten gaat maar om dichte gebouwen. “Die dus ook de geluidsoverlast zullen beperken. Deze grond was ooit bestemd voor woningen. Dat gaat niet door maar dat betekent niet automatisch dat er niets met die grond gebeurt.” De fietscrossbaan uitbreiden op de huidige plek is voor het college geen optie. “Dan zit je echt midden in een woonwijk. We hebben ook te maken met aanrijtijden en veiligheid. Bovendien willen we een synergie-effect creëren met de corsobouwers.”

Goede verstandhouding
Een goed contact met de buurt is ook voor de Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde en voor de FCCL een belangrijk punt. “Op dit moment zijn meerdere corsogroepen bezig met het vinden van een geschikte locatie. We zijn dan ook erg blij met de mogelijk nieuwe locatie. Wel vinden wij het belangrijk om de buurt mee te nemen in de besluiten en ontwikkelingen”, aldus Herman ter Haar van Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde. Coen Gribbroek (FCCL) sluit aan bij Herman ter Haar: “Het realiseren van de plannen willen wij in goede harmonie met de buurt doen. Op dit moment hebben wij met onze huidige buurt een goede verstandhouding. Wij hopen dit ook met de nieuwe buurtbewoners te kunnen opbouwen.”

Niet de beste locatie
De buurtbewoners geven aan dat dit zeker niet de beste locatie is. Zo is één van de belangrijkste criteria, geen overlast, niet meegenomen bij het locatieonderzoek volgens de buurt. “De situatie bij de locatie Flierbeek is niet te vergelijken met de situatie aan de Lievelderweg, waar vier hallen/tenten twee keer zo ver van de eerste huizen staan, dan bij het plan op Flierbeek. Aan de Lievelderweg praten we over vier boerderijen, terwijl de locatie op Flierbeek pal naast een woonwijk gesitueerd is. Daarnaast ook nog op het zuidwesten van de wijk. De meest voorkomende windrichting zal ervoor zorgen dat de overlast tot ver in de wijk te horen zal zijn. De fietscrossclub wil niet uitbreiden op de huidige locatie, omdat ze midden in een woonwijk zitten. Het verhuizen van de FCCL naar de wijk Flierbeek zal het probleem alleen maar verplaatsen, maar zeker niet oplossen. Het stuk grond op de locatie Flierbeek heeft altijd een agrarische bestemming gehad en nooit een woningbouwbestemming. Tevens geven industriële activiteiten (lassen, slijpen timmeren enz.) substantieel meer overlast dan woningen.”

De buurtbewoners hebben de gemeente enkele alternatieve locaties aangewezen, daarmee kan de gemeente het locatieonderzoek opnieuw uitvoeren. “Wellicht dat hiermee wel een goede plek voor de corsowagens en de FCCL gevonden kan worden”, zo laat de buurt weten.

Wordt vervolgd.