Ondernemers in de vrijetijdsbranche volgen met plezier de cursus.
Ondernemers in de vrijetijdsbranche volgen met plezier de cursus. Foto: Kyra Broshuis

'Können Sie das buchstabieren?'

OOST GELRE - Twaalf ondernemers uit de gemeente Oost Gelre volgen een cursus Duits, speciaal gericht op de vrijetijdseconomie. Deze cursus wordt georganiseerd door Grenzhoppers, een vrijwillig samenwerkingsverband van Nederlandse en Duitse gemeenten, bedrijven en sociaal-culturele organisaties in de grensregio Achterhoek-Borken. De deelnemers aan de cursus worden welkom geheten door wethouder Karel Bonsen en Tycho Geurkink van Grenzhoppers. De cursus zelf wordt verzorgd door Sabine van Vugt. Uit de gemeente Oost Gelre volgen vertegenwoordigers van de Leemputten, Biotel Achterhoek, Skik & Zo, Suus on Tour en Escaperoom Groenlo de cursus.

Door Kyra Broshuis

Klammeraffe
‘Duits für die Freizeit- und Touristenbranche’ leert de cursisten de belangrijkste basisregels voor begroeten, vragen stellen en beantwoorden en Duitse omgangsvormen en cultuur. Ook veelgebruikte woorden zoals de weekdagen, openingstijden en tijdstippen komen aan bod. Een apart hoofdstuk is gewijd aan het het ‘buchstabieren’ (spellen) en het correcte gebruik van het Duitse alfabet. Zo noemt men in het Duits de j ‘jot’ en de y ‘ypsilon’. Eén van de cursisten vraagt hoe het apenstaartje (@) wordt genoemd. “Das heisst Klammeraffe’, aber ‘at’ ist auch immer gut”, aldus Van Vugt. Ook legt de docente uit wat de vraagwoorden (wie, wat, waar etc) in het Duits zijn, en, heel belangrijk in Duitsland, de juiste aanspreekvorm. “‘Du’ is niet altijd gepast, Duitsers zijn zeer formeel en er wordt pas overgegaan tot ‘du’ na geruime tijd en altijd op voorstel van de ander. ‘Sie’ is dus de gangbare aanspreekvorm.”

Vervolg
De cursisten zijn enthousiast, vertelt Bernou Wagenaar, beleidsmedewerker toerisme & internationale samenwerking van de gemeente Oost Gelre. “We willen hier volgend jaar graag een vervolg aan geven. Grenzhoppers biedt verschillende cursussen Duits, zo is er ook een cursus Duits voor winkelpersoneel en Duits voor horecapersoneel.”

Docente Sabine van Vugt vertelt over de belangrijkste verschillen tussen Duitsers en Nederlanders.