Erix wint ondanks straf voor coach

LICHTENVOORDE - Na een gelijkopgaande wedstrijd waarin enkele minuten voor tijd nog niet duidelijk was wie de wedstrijd ging winnen, was het toch uiteindelijk Erix die aan het langste eind trok en de twee punten mee terug nam naar Lichtenvoorde. Omdat de competitiewedstrijd en de finale van het WK handbal voor vrouwen tegelijkertijd op het programma stonden, kwam het verzoek uit Groningen om de wedstrijd te vervroegen naar 11.15 uur om dan vervolgens gezamenlijk naar de finale te kijken. Erix werkte daar graag aan mee, ondanks het vroege vertrek van 8.15 uur naar het hoge noorden.

De Erix-coach benadrukte in zijn bespreking vooraf nog eens het gebrek aan het tonen van inzet en wilskracht en nam het Nederlands damesteam als voorbeeld. Desondanks stonden de tekenen vooraf niet gunstig want niet alleen stond V en S op een derde plek op de ranglijst, ook mistte Erix in deze wedstrijd Dirk Berentsen (vakantie) en Stijn van Zutphen (blessure).
Gemotiveerd begon Erix aan de wedstrijd met voor deze gelegenheid Willem Kruip op de middenopbouw-positie. Kruip is op de meerdere posities inzetbaar en liet zien dat hij ook op deze positie prima uit de voeten kan en nam gelijk het eerste doelpunt voor z'n rekening. Erix combineerde goed en kwam regelmatig tot scoren maar stond ook verdedigend prima te spelen. Hierdoor bleef Erix constant aan de goede kant van de score al werd de voorsprong nooit groter dan twee punten. Erix liet zich zelfs niet van de wijs brengen door het warrig fluiten van het scheidrechterskoppel die lieten zien dat ze eigenlijk het niveau van de eerste klasse niet aankunnen. Desondanks leidde Erix bij rust met 15-14

De tweede helft was eigenlijk een kopie van de eerste helft. Er werd om en om gescoord waarbij Erix constant een voorsprong van één of twee punten hield. Tot zo'n vijf minuten voor tijd de scheidsrechters uit het niets voor tijdspel floten, een onbegrijpelijke beslissing in het nadeel van Erix. Erix-coach John Heinen liet duidelijk blijken het hier niet mee eens te zijn en kreeg een twee-minutenstraf die dan door een veldspeler moet worden ingenomen. Deze niet zo handige actie John zorgde er bijna voor dat de winst toch nog werd weggeven, maar het team liet zijn coach niet in de steek. Men knokte en vocht als nooit tevoren en pakte dik verdiend een overwinning in Groningen. Bram Reukers had een zeer groot aandeel in deze winst want hij wist maar liefst acht keer te scoren. De blijheid en opluchting was groot bij de spelers want door deze onverwachte winst kan men weer naar boven kijken en heeft aansluiting met de middenmoot.

Een dik uur later werd de feestvreugde alleen nog maar groter toen de Oranje handbalvrouwen ook nog eens de wereldtitel pakten. Onder het genot van een biertje en met twee punten in de zak werd de lange terugreis naar de Achterhoek ingezet.