Voorlopig nog geen sluitingen afdelingen SKB. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Voorlopig nog geen sluitingen afdelingen SKB. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Actie 'Handen af van het SKB' voorlopig succesvol

WINTERSWIJK - Op maandag 16 december, maakte de Raad van Bestuur van de Santiz-ziekenhuizen op de website van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) bekend, dat het sluiten van de afdeling (acute) verloskunde en de kinderafdeling voorlopig van de baan zijn. De laatste weken was de druk op de raad van bestuur gestegen. De vier Oost-Achterhoekse gemeenten en de Stichting Vrienden van het SKB riepen op om het besluit om de twee afdelingen in 2025 over te hevelen naar Doetinchem ongedaan te maken. Ook minister Bruno Bruins liet in een reactie op Kamervragen twee weken geleden al weten, dat het bestuur meer tijd moet nemen voor een definitief besluit.

Door Bernhard Harfsterkamp

Brede overleggroep
Maandag had de Raad van Bestuur van de ziekenhuizen een gesprek met minister Bruno Bruins, waarin ongetwijfeld zijn verzoek om meer tijd te nemen voor de toekomstplannen van de twee Achterhoekse streekziekenhuizen ter sprake zal zijn geweest. De onrust die na het voorgenomen besluit eind november is ontstaan onder het ziekenhuispersoneel en onder inwoners, gemeentebesturen en maatschappelijke organisaties is ook een van de redenen geweest om een definitief besluit uit te stellen. De Raad van Bestuur wil nu de regiogroep 'Duurzame medisch specialistische zorg Achterhoek' instellen. In de regiogroep zitten naast de Raad van Bestuur en vertegenwoordigers uit het Medisch Specialistisch Collectief Achterhoek ook een vertegenwoordiging van de huisartsen Oost- en West-Achterhoek, verloskundigen in de regio, de Santiz Cliƫntenraad, Zorgbelang Inclusief, Witte Kruis Ambulancediensten, colleges van burgemeester en wethouders uit Oost- en West Achterhoek en de zorgverzekeraars Menzis en VGZ.

Draagvlak zoeken
Samen met de regiogroep wordt bekeken hoe "duurzame medisch specialistisch zorg" het beste vorm gegeven kan worden voor de Achterhoek. Er wordt een besluit voorbereid waarin de gevolgen voor de locaties Doetinchem en Winterswijk zijn uitgewerkt. Hiermee is nog niet gezegd dat er helemaal geen sprake meer is van de sluiting van de twee afdelingen in Winterswijk. Santiz zegt nu te kiezen voor zorgvuldigheid 'samen met interne betrokkenen en externe belanghebbenden' en daar de tijd voor te nemen. De Raad van Bestuur hoopt met deze aanpak te bereiken dat er een gezamenlijk draagvlak ontstaat voor het uiteindelijke besluit. Op de website wordt ook aangegeven dat het besluit over de toekomst van de twee ziekenhuizen los wordt gekoppeld van de nieuwbouwplannen in Doetinchem. "De financiering van dit nieuwe ziekenhuis wordt gedekt uit de exploitatie van het huidige Slingeland Ziekenhuis", laat de Raad van Bestuur nu weten. Eerder was daar nog onduidelijkheid over.