Richard Trenning (l) met de kinderen van de Antoniusschool uit Vragender, met (rechts) burgemeesters Bronsvoort en wethouder Bart Porskamp.
Richard Trenning (l) met de kinderen van de Antoniusschool uit Vragender, met (rechts) burgemeesters Bronsvoort en wethouder Bart Porskamp. Foto: Kyra Broshuis

Pilot Klimaat Klaor afgesloten met film

OOST GELRE - Kinderen van de Antoniusschool uit Vragender waren woensdagmiddag te gast in het gemeentehuis. Daar bekeken ze de film van Klimaat Klaor en maakten ze kennis met de burgemeester. Klimaat Klaor is een pilot van de gemeente Oost Gelre om het gebied rond Lichtenvoorde, Vragender en Lievelde te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Zelf hebben de kinderen van de Antoniusschool ook meegewerkt aan het project én aan de film.

Door Kyra Broshuis

Wethouder Bart Porskamp heet de kinderen welkom en Peter Schrijver, bestuurder bij Waterschap Rijn IJssel vertelt de leerlingen over de taken van het Waterschap: “Jullie hebben het zelf misschien ook wel gezien; hier in Lichtenvoorde is er regelmatige wateroverlast geweest. In 2010 stonden hele straten blank. Dat willen we niet en daar nemen we maatregelen tegen.” Richard Trenning, gebiedsmakelaar van Klimaat Klaor, vertelt over de verschillende projecten. “We hebben ook in Vragender veel gedaan. Klimaatverandering is een volwassen en ingewikkeld onderwerp maar wij willen het simpel en inzichtelijk maken.”

Opslaan
Trenning start vervolgens een film waarin een aantal goede initiatieven worden getoond. Zo is agrariër Erwin Nijrolder uit Vragender te zien die op zijn land maatregelen heeft getroffen om water te kunnen opslaan. Ook Karin Rog van Dusseldorp Infra komt in beeld en vertelt over de klimaatbomen die bij het bedrijf geplaatst zijn. Aloys Ressing van de MACL vertelt over de verschillende retentievijvers die de crossclub heeft gemaakt op De Schans en over de aanplant van extra bomen en struiken. “Dat is ook weer heel goed voor een breder draagvlak voor onze vereniging”, zo legt hij uit. De leerlingen van de Antoniusschool hebben een ontwerp gemaakt voor een groen schoolplein. De school wil het natuuronderwijs verder versterken en de jeugd klaarstomen voor de toekomst. Eind januari wordt het plan voor het schoolplein ingediend bij de provincie. Er is goede hoop dat de provincie wat extra geld wil vrijmaken voor de realisatie.

Volgens wethouder Porskamp is dit allemaal pas het begin. “We kijken als gemeente bij alle plannen ook naar het aspect klimaat. De pilot is nu afgerond maar we blijven natuurlijk bezig met de klimaatverandering. Het is goed te zien dat steeds meer inwoners en ondernemers ook zelf bezig zijn met verbeterinitiatieven voor het klimaat.” Er zijn de afgelopen jaren meer dan dertig ideeën uitgevoerd om het gebied rond Lichtenvoorde, Vragender en Lievelde Klimaat Klaor te maken.

De kinderen van de Antoniusschool uit Vragender willen graag een groen schoolplein.