Sven Nienhuis:
Sven Nienhuis: "Zo'n food challenge kan je niet zomaar doen, daar gaat een hele voorbereiding aan vooraf". Foto: Barbara Pavinati Foto:

Sven Nienhuis is
dol op
food challenges

'Ik doe alles om te winnen en ga er dan 200% voor'

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE - Het is een hele nieuwe rage die begint over te waaien uit Amerika: food challenges. Dat zijn uitdagingen waarbij mensen op 1 dag 10.000 tot 50.000 calorie├źn naar binnen proberen te krijgen door heel veel ongezond voedsel te eten. Denk daarbij aan hamburgers, koekjes, nutella, pindakaas, chips enzovoort. Voor de beeldvorming: in 1 pot pindakaas zitten 2000 calorie├źn. De 32-jarige bakker Sven Nienhuis kijkt dagelijks naar filmpjes op YouTube waarin deze challenges gedaan worden. Ze inspireerden hem zo dat hij meedeed aan Tim's Burgerchallenge bij Beef 'n Bone. Als je daar binnen vijftien minuten een black angus-burger van ruim een kilo (foto op de voorpagina) op eet, krijg je hem gratis. Anders betaal je er 30 euro voor. Sven at hem in 12.30 minuten op en veroverde daarmee een plekje met een foto in de Hall of Fame.

"Zo'n food challenge kan je niet zomaar doen, daar gaat een hele voorbereiding aan vooraf," vertelt de slanke en gespierde Sven, "Het zijn slanke, sportieve en gezonde mensen die hieraan meedoen en die veel verstand van eten hebben. Ik heb mij een week lang voorbereid. Ik at vijf dagen lang hele grote maaltijden om mijn maag op te rekken. De dag ervoor at ik een maaltijdzak van een kilo groente met vijf eieren en drie stuks fruit. Het was heel moeilijk om alles op te eten, maar ik wist waar ik het voor deed. Stel je bankdrukt 40 kilo, dan kan je aan het eind van de week nog geen 80 kilo drukken. Oefenen is dus essentieel."

Als een beest eten
De challenge was om 18.30 uur. Op de dag zelf at Sven wat kleine maaltijden en dronk hij anderhalve liter water. Ook ging hij sporten om de honger op te wekken. Vijf uur ervoor at hij niks. Sven: "Toen de tijd daar was, was ik best zenuwachtig. Ik had zelfs geen honger meer. Mijn vriendin, moeder, stiefvader en neefje moedigden mij aan. Ik begon met het vlees, daarna de groente en toen het brood. De friet was optioneel. Ik at als een beest met mijn handen. Als je met mes en vork gaat eten, wat ik anderen heb zien doen, kan je nooit winnen. Het brood was het moeilijkste deel van de challenge. Het was best veel en kauwen duurt heel lang. Op dat moment dacht ik dat ik het niet ging halen, maar ik ben een winnaar en ben er vol voor gegaan. Ik besloot om dat te dippen in water. Toen ging het dubbel zo snel naar binnen. De tactiek werkte! Op een gegeven moment was het water op en heeft mijn moeder een glas water gehaald, omdat ik zelf niet weg mocht. Mede dankzij haar heb ik gewonnen."

Kick
Sven: "Het was zelfs voor mij pittig. Ik heb een paar momenten gedacht dat ik het niet ging halen. Ik doe alles om te winnen en ga er 200% voor. Het geeft mij een kick om zoveel mogelijk te eten. Daar krijg je veel volgers op YouTube van en daar kan je geld mee verdienen. Ik vind het tof om naar food challenges te kijken, omdat ik weet hoe zwaar het is. Ik voel met ze mee. Het is echt een challenge tegen jezelf. Sommige mensen in mijn omgeving vinden het niet kunnen en beginnen over de honger in Afrika en dierenmishandeling. Eigenlijk is het ook best wel raar dat er tijdens zo'n challenge voor een heel dorp in Afrika gegeten wordt."

Nieuwe challenge
"Beef n Bone is het enige restaurant in de buurt dat zo'n challenge heeft. Misschien dat ik, als het mag, wel nog een keer meedoe of met de challenge van Burgers van Barneveld. Maar dan zou ik 2,7 kilo moeten eten en dat is wel heel veel. Ik wil dan namelijk wel winnen."

YouTube
"Je kan mij volgen op YouTube onder de naam Sven Nienhuis. Ik plaats regelmatig filmpjes van skaten, fitness en mijn wereldreizen," besluit Sven.

Sven Nienhuis. Foto: Barbara Pavinati