Rhinovirus met drie gezichten bedreiging voor paard

Rhinovirus met drie gezichten bedreiging voor paard

Vervolg van de voorpagina

OOST GELRE - Het rhinovirus manifesteert zich soms als een dodelijke paardenvirus en dus staan manegehouders in Oost Gelre op scherp als een uitbraak de regio treft. Paardensportcentrum Lichtenvoorde en Stal Wibedaki in Harreveld treffen op hun eigen manier maatregelen. Maar ze houden het hoofd koel en zien de dreiging van het paardenvirus met gezond verstand aan.

Door Dinès Quist

"Het rhinovirus heeft drie gezichten", vertelt Wendy Scholten, verantwoordelijk voor de pr bij Paardensportcentrum Lichtenvoorde. "Je hebt de ongevaarlijke verkoudheidsvariant, de abortus-variant waarbij de merrie haar ongeboren veulen verliest en de neurologische variant. Deze laatste is de meest ernstige, hierbij kan het paard verlamd raken en overlijden. Vooral veulens en jonge paarden met een verminderde weerstand zijn vatbaar voor het rhinovirus."

Scholten is dagelijks te vinden op de accommodatie in Vragender en is alert op de verschijnselen van het rhinovirus. "De meest voorkomende vorm is de verkoudheidsvariant, die woedt elke winter rond. Momenteel is er veel commotie over de neurologische variant, die vlak over de grens in Duitsland aan zeventien paarden het leven gekost zou hebben. Natuurlijk hebben wij hier op stal de koppen bij elkaar gestoken en besproken of we maatregelen moesten treffen. Na overleg met onze dierenartsen hebben we besloten de wedstrijden en evenementen die op de agenda staan door te laten. De besmetting wordt overgedragen door neus-vloeiing. Zolang de paarden niet dicht bij elkaar komen, besmetten ze elkaar niet en als je de hygiëne goed in acht neemt kun je besmetting voorkomen. Paardenliefhebbers weten dat en maken zelf de keus of ze naar een wedstrijd gaan of niet."

Gezond verstand
Mensen kunnen niet besmet raken, maar kunnen wel via hun kleding, met nog nat besmet paardensnot, een ander paard besmetten. Uit voorzorg heeft Stal Wibedaki de afgelopen weken maatregelen getroffen. "Iedereen moet in schoongewassen kleding komen les-rijden", vertelt Wim Dekkers, eigenaar van Wibedaki, "En alleen poetsspullen van onze stal mogen gebruikt worden. Onze paarden en de pensionpaarden mochten niet van het terrein af en paarden van buitenaf mochten de afgelopen weken niet op het terrein komen. Ruiters die normaal op hun eigen paard lessen, konden op een paard van onze manege rijden."

'Iedereen
moet in
schoon-
gewassen
kleding komen
les-rijden'

Nog nooit heeft Dekkers te maken gehad met de ernstige variant van het rhinovirus en dat wil hij graag zo houden. Nauwgezet houdt hij de berichtgeving in de gaten en heeft er vertrouwen in dat het virus zich niet verder verspreidt.

De maneges De Grolse Veste en manege Nijhuis waren niet bereikbaar voor commentaar.