Muizenplaag

Muizenplaag

Ik heb er persoonlijk nog niks van gemerkt, maar we hebben in de Achterhoek momenteel te maken met een muizenplaag. Dat las ik tenminste een tijdje geleden in de krant. In het noorden van ons land hebben boeren al een hele tijd te maken met veel te veel van die kleine knagertjes, maar nu hebben hun collega's in de Achterhoek en de Liemers er ook last van, las ik.

Het is niet dat boerinnen en boerendochters met regelmaat op een stoel klimmen. Nee, het gaat om serieuze overlast, die de boeren in hun portemonnee voelen. De muisjes eten namelijk in de weilanden het gras op, zodat de veehouders elders voer voor hun koeien moeten kopen.

In de krant las ik ook dat de wetenschappers in het duister tasten over de oorzaak van die muizenexplosie. Behalve dan dat het met de droogte te maken heeft, hebben ze er eigenlijk geen goede verklaring voor. Een neefje van mij dat nog linkser en groener is dan Jesse Klaver in het kwadraat wist het wel meteen: "Dit is de hand Gods", riep hij uit. "De boeren worden gestraft voor de manier waarop ze met hun intensieve landbouw het milieu om zeep helpen."

Inderdaad, mijn neefje spoort niet echt. Ik nam hem eerst ook niet serieus. Maar toch… Ja, hij zette me wel aan het denken. Want staat er ook niet iets over een muizenplaag in de Bijbel?

Nou nee, niet over een muizenplaag. Maar in het Oude Testament kunnen we wel lezen over de tien plagen waarmee God de Egyptenaren strafte voor het in slavernij houden van de Israëlieten en de weigering van de Farao om ze te laten vertrekken.

Nou zullen veel mensen denken dat dit slechts een verzonnen verhaaltje is, maar wetenschappers hebben uitgevogeld, dat die plagen er wel degelijk zijn geweest. Egypte is een dikke 3000 jaar geleden inderdaad getroffen door achtereenvolgens Nijlwater dat in 'bloed' veranderde, kikkers die het land opkwamen, een explosie van allerlei enge insecten, ziektes onder het vee en nog een boel ernstig ongemak. Maar volgens diezelfde wetenschappers werden die plagen veroorzaakt door een klimaatverandering en de droogte die daarvan het gevolg was. De Nijl droogde op, waardoor giftige algen die het water rood kleurden zich konden vermenigvuldigen. Die algen joegen de kikkers het land op. Maar de laatsten konden zich op het droge niet handhaven en gingen bij bosjes tegelijk dood. Waardoor muggen en vliegen, die immers de kikkers als natuurlijke vijanden kwijt waren, weer de kans kregen zich in immens tempo te vermenigvuldigen. En ja, dat daardoor vee zowel als mensen ziek werden, dat behoeft geen uitleg lijkt me.

Tot dusverre is er best een parallel te ontdekken. Ondanks alles wat die meneer Thierry beweert hebben we al een tijdje te maken met klimaatverandering. En nu wil ik niet beweren dat die voor de warme zomers van de afgelopen jaren heeft gezorgd, want daarvoor is nog geen echt bewijs. Maar dat het grondwater in onze streek al zeker anderhalf jaar veel te laag is, dat lijdt geen twijfel.

Nee, de Achterhoek is geen Egypte en Berkel en Oude IJssel geen Nijl. Maar de vergelijking met de Bijbelse plagen is toch wel een beetje op z'n plaats.

Edoch, ik heb ook nog goed nieuws voor u. De vier laatste plagen (hagel, sprinkhanen, duisternis en de dood van alle eerstgeborenen) hadden niets met droogte te maken. Die waren het gevolg van een vulkanische uitbarsting. En nou hebben we in de Achterhoek best een paar bergjes, maar een vulkaan zit daar bij mijn weten niet bij.


Jan Buter

buterneede@hotmail.com