Opa Edwin Grothe met zijn kleinkinderen bij het Winter Wonderland van opa. Foto: Henri Walterbos
Opa Edwin Grothe met zijn kleinkinderen bij het Winter Wonderland van opa. Foto: Henri Walterbos Foto:

Winterwonderland jaarlijkse traditie bij opa

GROENLO - Zodra Sinterklaas met zijn pietenensemble de boot is opgestapt om berooid terug te keren naar warmere oorden, trekt Edwin Grothe naar de zolder voor zijn eindejaarstraditie: een treintje in een winterwonderland-landschap in de woonkamer, waaraan de kleinkinderen Finn (6), Liv (5) en Daan (2) Bomers, van dochter Chantal, zich vergapen en zeer mee vermaken. Samen met opa.

Door Henri Walterbos

Al heel lang een passie van opa soms? "Nee hoor", lacht Edwin. "Vanaf de geboorte van de jongste ben ik ermee begonnen. Het idee erachter is dat ik kinderen graag tradities als Sunte Marten en kerst bij wil brengen. Dat geeft een bepaalde sfeer. Ik laat ze ook altijd meehelpen. Ook met mangels uithollen. Dat vinden ze hartstikke leuk. En voor mezelf is het zeer rustgevend, na een zeer druk jaar voor de Slag om Grolle."

'De

kleinkinderen

vinden het

geweldig'

Toeval
Zijn treintjeshobby is zeker geen lang gekoesterde wens of iets uit zijn jonge jeugd. Het berust meer op toeval. "Ik begon met één dorpje, boven op de heuvel", wijst Edwin ernaar met kleindochter Liv op schoot. "Het treintje zag ik bij toeval bij een treinenfirma in Lochem. Ik was aan het tanken en moest wachten. Zag ik in de etalage 'Thomas de trein.' De oudste keek altijd al naar 'Thomas de trein', dus die herkende hem. Toen heb ik hem gekocht om bij het dorpje te plaatsen. Zo koop ik er ieder jaar wat nieuws bij. Ik heb toen onderplaten laten maken waar het op moest passen." Het tafereel is uitgebouwd op een oppervlakte van 1.22 bij 3 meter. "Ik moet er veel voor verplaatsen in de kamer maar het is zo ontzettend leuk. Ik doe over het opbouwen twee dagen. We maken daar ieder jaar een traditie van. De dag nadat Sinterklaas is vertrokken haal ik alles van de zolder, haal ik de kinderen op, chocomel en wat lekkers erbij, en dan gaan we opbouwen." Ieder jaar breidt opa de verzameling wel uit met iets kleins. "Ik heb in etappes alles bijgekocht. Nu is het mooi geweest vind ik. Het staat vol, en groter maak ik het zeker niet."

Gejengel
De halve kamer wordt half verbouwd voor opa zijn hobby. "Ze vinden vooral alles wat draait leuk, zoals de draaimolen. Ze spelen met de figuurtjes en de muziek is super, vinden ze prachtig, maar ik vind het vreselijk gejengel, als je het heel lang hoort," lacht Edwin. "De afwerking is het meeste werk, de sneeuw en zo." Kerst is ieder jaar weer een familiefeest waar Edwin naar uitkijkt. Ook als beroep kok zijnde. "De hele sfeer is leuk. Op kerstavond eten we hier met zijn allen. Overdag al koken, waar Fin dan ook bij helpt."