Foto: collectie Leo van der Linde
Foto: collectie Leo van der Linde Foto: Foto:

Oplossing zoekplaatje: Ten Hietbrinks Bewaarschool

AALTEN - Het zoekplaatje van vorige week, was van de Ten Hietbrinks Bewaarschool aan de Prinsenstraat Aalten. De naam bewaarschool werd vroeger gebruikt in plaats van kleuterschool. We kregen veel reacties.

Harm Baas: "Ik heb er ook nog op gezeten van 1951-1953. Ik herinner me een groot lokaal met een lange tafel en een planken vloer. Klasgenoten waren Anton Kempink, Henkie Kempink, Bennie en Sinie Grevink, Wim Hannenberg, Alfred Knüfken, Hans Ploos van Amstel en Heinz Lubbers. We moesten figuren uitprikken met een naald. Bij de school was een grote zandbak, achter het gebouw. Er waren autobanden om mee te spelen. De wc, waar een grote pot met klei stond. Ik heb eens met een vinger vastgezeten in een beugel van de vergrendeling op de deur van de schuur. De juffrouw heeft me bevrijd met een schroevendraaier. Anton Kempink liep altijd achter de tuin uit en dan was hij meteen bij Kempink achter 't huis. Ben weleens met hem mee geweest. Er werd ook zondagsschool gehouden. We kregen een boekje met Sinterklaas: 'Geesje vertelt', een meidenboek. Ik was daar kwaad over. Mijn moeder zei nog: 'wees toch stil!'. De ouders stonden buiten te wachten. Er werd een kerstspel opgevoerd, ik had de tekst: 'hij is de herder en wij zijn zijn schapen'. Snapte niet dat er twee keer 'zijn' stond. Dat heeft mijn vader me nog uitgelegd. Het gebouw was zondags ook in gebruik bij de Protestantenbond. Mijn moeder ging daar naar toe. Hoe langer ik erover denk, hoe meer me te binnen schiet."
Wim van de Sim: "In 1948 leerde ik bij een aardige juf om een vlechtmatje van papier te maken. Ik ging er graag naar toe. Mijn moeder bracht me er naar toe."
Marja Ikink: "ben er in de jaren vijftig naar school gegaan bij juf Stuwe en juf Braakhekke. Ik heb er nog leuke foto's van." Hetty Timmer-Jansink: "Ik herinner me juffrouw Braakhekke en juffrouw Kots. Het moet omstreeks 1958 geweest zijn, wat mooi om de foto terug te zien." Mevrouw Derksen-Walvoort: "Dit is de kleuterschool in de Prinsenstraat, vroeger Achterstraat genoemd. Het hoofd van de school was Mejuffrouw Stokreef en een tweede juf heette Annie. Juffrouw Annie vond ik een nare juf. Als één van de kinderen een duim in de mond deed, tikte ze met haar ring tegen het raam. De kinderen schrokken zich wezenloos. Er was nog een juf, dat was de zus van Dr. Papiermole. Hoe zij heette dat weet ik niet meer." Tonnie Stoltenborg: "In 1946-1947 werd er jaarlijks een schoolreisje georganiseerd. Als 6-jarige vond ik dat iets fantastisch. We gingen met z'n allen op de platte wagen van de heer Stoltenborg met zijn twee Shetlandpony's naar het Loohuisbos. Op de wagen stonden twee melkbussen, vol met ranja en met andere lekkere dingen, die in het bos genuttigd werden. De bewaarschool had achter de school een speelplaats met een grote zandbak. Er waren enkele scheppen en kruiwagentjes. Daar moesten we het mee doen. We waren daar erg tevreden mee. In mijn herinnering was er een aardige juffrouw met de naam: Juf Trui."
Vanuit Engeland, daar wordt Aalten Vooruit ook gelezen, kwam een reactie van de 79-jarige Ad Lammers. Hij schreef: "ik ging naar deze bewaarschool in de jaren 1944/'45 en herinner me nog steeds de 'potjes-discipline': allemaal op een rijtje. En niet eerder opstaan voordat er wat in de pot zat."