In het schemerdonker worden last minute nog wat graffiti-doeken gemaakt om de locatie aan te kleden. Foto: Annekée Cuppers
In het schemerdonker worden last minute nog wat graffiti-doeken gemaakt om de locatie aan te kleden. Foto: Annekée Cuppers Foto:

Een beweging op gang brengen om de Achterhoek leefbaar te houden voor jongeren

Vervolg van de voorpagina

De zojuist aangekomen street art artist moet in de schemer nog snel aan de slag met een paar 'pieces' om de popzaal van het cultureel centrum wat in stijl aan te kleden. In eerste instantie hadden de jongeren een andere locatie op het oog. "Die ging helaas niet door. Via mijn moeder kregen we toen de tip om het evenement bij Den Diek te organiseren", vertelt Mik Wolterink (artiestennaam Yllow) namens de jongeren. "Hier zijn we prima op ons plek. Het bestuur was direct enthousiast en we krijgen alle medewerking. Onze geluidsman, Gijs Nienhuis, is ook de vaste geluidsman van het poppodium bij Den Diek. Gijs kent de zaal en de apparatuur en had in no time de boel ingeregeld. We regelen sowieso alles zelf; posters, muziek, geluid, licht, visuals, foto- en filmmateriaal. Binnen onze groep hebben we alle disciplines zelf in huis waardoor we het evenement gratis toegankelijk kunnen houden. En het is gelijk een mooi stukje promotie van je werk."

'We hebben

alle disciplines

zelf in huis

en kunnen

zo alles gratis

regelen'

Namens Den Diek staat die avond bestuurslid Jolien Weevers achter de bar. Zij vertelt: "Supertof dat de jongelui dit evenement organiseren. We willen met Den Diek ook jongeren een plek bieden maar activiteiten organiseren specifiek voor deze doelgroep is best lastig. Nu blijkt maar weer, dat kunnen ze eigenlijk het beste zelf. In de ontmoetingsruimte bijvoorbeeld hebben we op hun verzoek wat kleurige led-strips onder de bar aangebracht om de sfeer te verhogen. En de zaal aankleden met eigengemaakte graffiti, dat soort dingen, daar hebben zij zelf veel meer kijk op."

Bestuur

Den Diek:

'Iets

organiseren

voor jongeren

is best lastig,

dat blijken ze

prima zelf

te kunnen'

Voor Eastwave is deze avond een eerste aanzet om de hiphop-cultuur een podium te bieden in de Achterhoek. Producer Oscar Buijnink (alias Wave) vertelt: "Een aantal van ons woont door de week op kamers vanwege studie. In het weekend komen we thuis en willen we lekker uitgaan met de vriendengroep maar voor onze leeftijd is er niet zoveel te beleven. Daarom zijn we met Eastwave begonnen, om wat meer te organiseren voor jongeren en bij te dragen aan de leefbaarheid." Rapper Jesse Stronk (alias Jxssx) vult aan: "De muziek die wij leuk vinden, hoor je hier niet in de clubs en daarom brengen we het zelf maar. Het is een beetje van 'Wat de boer niet kent, dat vreet ie niet'. De hiphop-scene is heel groot in Nederland en het is raar dat je daar in de Achterhoek niets van terug ziet. Daarom zijn we er zelf maar mee begonnen. En het mooie is, dat iedereen zijn eigen netwerk meebrengt waardoor je ook weer nieuwe mensen leert kennen. Zo brengen we een beweging op gang om de Achterhoek ook voor jongeren aantrekkelijk te houden."

Het evenement mondt uit in een zeer geslaagde avond. Jolien Weevers laat weten zeer tevreden te zijn over het verloop. "De sfeer was prima, het was een heel gezellig feestje en de bezoekers waren echt enthousiast. Op het hoogtepunt waren er wel zo'n 80 jongeren binnen. En de andere dag hebben ze alles keurig opgeruimd. Een volgende keer is Eastwave dan ook zeker weer van harte welkom!"

Volgende evenement in Arnhem
Op vrijdag 14 februari staat het tweede evenement van Eastwave op de agenda bij cultureel podium Brigant in Arnhem (Apeldoornsestraat 4a). Naast de muziek en nog meer live-acts staat deze avond natuurlijk ook in het teken van Valentijn. Een avond die je niet wilt missen! Hou daarom voor nadere informatie de de instagram-pagina in de gaten (@eastwavemovement). Hier vind je ook de muziekpagina's van de individuele artiesten.

Jongeren willen onder de naam Eastwave meer hiphop brengen in de Achterhoek. Foto: Annekée Cuppers
Afbeelding