Marleen Lankveld kent als barvrouw alle voetballende Zieuwentenaren. Foto: Barbara Pavinati
Marleen Lankveld kent als barvrouw alle voetballende Zieuwentenaren. Foto: Barbara Pavinati Foto:

Marleen Lankveld (19) nieuwe coördinatrice van voetbalkantine De Greune Weide

'Je leert mensen kennen als barvrouw en gaat gesprekken aan'

Door Barbara Pavinati

ZIEUWENT - Als je de stalen buitentrap oploopt bij het pand dat bij de voetbalvelden in Zieuwent staat, loop je zo een kantine met een mooie houten bar in. Binnen heb je een ver uitzicht over de velden en kijk je uit op een terras. Op alle dagen, met uitzondering van maandag, kunnen de voetballers vanaf 19.00 uur hier terecht voor een drankje. Vanaf september dit jaar doet de negentienjarige Marleen Lankveld de coördinatie van deze 'De Greune Weide' bij RKZVC in Zieuwent. Het bestuur van de voetbalclub is de officiële beheerder ervan. Voor deze nieuwe constructie is gekozen na het vertrek van de vorige kantinebeheerster Carina Hulshof. Eerst is geprobeerd om op dezelfde voet met iemand anders verder te gaan, maar dat is niet gelukt. Er was geen kandidaat direct beschikbaar.

Ik maak het

barrooster,

doe de

boekhouding

en stuur

een team van

vrijwilligers en

betaalde

krachten aan

die ik zelf

heb mogen

uitzoeken.

Het bestuur heeft voor Marleen gekozen, omdat ze al drie jaar werkzaam was als barvrouw onder Carina. Ze kende alle ins en outs. Marleen was gelijk enthousiast toen ze haar vroegen voor deze functie: "Ik werkte hier al drie jaar met veel plezier en vond dat echt heel leuk. Je leert mensen kennen als barvrouw en gaat gesprekken aan. Ook word ik herkend in het dorp. De functie leek mij een mooie uitdaging. Ik maak het barrooster, doe de boekhouding en stuur een team van twaalf vrijwilligers en een aantal betaalde krachten aan die ik zelf heb mogen uitzoeken." Dick Schieven, secretaris RKZVC: "Wij geven Marleen graag een kans. Het hoeft niet gelijk tiptop te zijn. Het is belangrijk dat het aan beide kanten van de bar klikt. En met Marleen is dat zeker het geval. De leden staan met deze nieuwe constructie wat dichter bij de kantine, omdat sommigen nu ook als vrijwilliger helpen. Er is een goede interactie met de vereniging en we gaan in gesprek als we horen dat dingen ook anders kunnen. We communiceren nu meer met elkaar."

Band opbouwen
Op het moment is Marleen vijftien tot twintig uur per week bezig met de kantine. Volgend jaar september is ze van plan om weer te gaan studeren, wat weet ze nog niet. Marleen: "Als kind ging ik altijd met mijn vader voetbal kijken. De plaatselijke voetballers ken ik allemaal. Er zitten steeds meer van mijn leeftijd bij het eerste en dat is leuk. Ik kom ze ook tegen in de kroeg in het dorp en dan bouw je wel een band op!" Dick vertelt verder over de kantine: "We spelen in de hoofdklasse en willen voor alle 341 leden goede voorzieningen hebben. De kantine is er daar één van. We hebben een relatief kleine club en hebben daarom een beperkt assortiment." Marleen vertelt: "Laatst was er iemand van een uit-club die om cappuccino vroeg, maar dat hebben we niet."
Dick vult aan: "We kunnen niet alles hebben wat grote clubs wel hebben, maar we doen het wel heel goed. Het voordeel van deze kantine is dat het bezoekersgedeelte open is, maar dat we ook een besloten ruimte voor de club hebben. We blijven investeren in de kantine, maar dat moeten de financiën dan wel toelaten."