Ruud van Dongen. Foto: Theo Hulshof
Ruud van Dongen. Foto: Theo Hulshof Foto:

Vitaal Sportpark Longa '30 = Sportpark van de toekomst

LICHTENVOORDE - De rol van sportpark De Treffer wordt verbreed. Dit om ook in de toekomst een sleutelrol te blijven vervullen in de lokale (sport)infrastructuur. Niet alleen organisatorisch, maar zeker ook fysiek. Het sportpark gaat meer onderdeel uitmaken van het dagelijkse maatschappelijke leven. Dit wordt een een vitaal en toekomstbestendig sportpark genoemd.

Om de rol van Vitaal Sportpark te gaan vervullen, is Longa`30 in gesprek gegaan met diverse partijen, waaronder de gemeente Oost Gelre, Achterhoek in Beweging, Graafschap College, de Hamalandhal en andere sportverenigingen. De eerste stappen zijn gezet en achter de schermen wordt er gebrainstormd over veldjes op De Treffer met diverse bewegingsmogelijkheden voor jong en oud. De bedoeling is wel dat deze veldjes te zijner tijd ook door andere doelgroepen (bijvoorbeeld scholen, KBO, andere clubs) worden gebruikt.

In dit kader is Longa '30 vanaf september gestart met het geven van voetbaltrainingen aan de voetbal-jeugd van JO8 tot en met JO12 en MO11 en MO13 op de middag. De grootste verandering die Longa '30 doormaakt is dat deze trainingen worden gegeven op de donderdagmiddag door maar liefst 27 eerstejaars studenten van Graafschap College, afdeling Sport en Beweging. Eén docent is er 's middags ook bij voor de begeleiding van de studenten. Het geheel staat onder de bezielende leiding van Ruud van Dongen. Hij stuurt op maandag de trainingen door voor de donderdag, zodat de leraren Robin Assink en Thomas Prins van Graafschap College de 'studententrainers' vooraf op school kunnen informeren. Op donderdagmiddag krijgen nu ongeveer 2 x 90 voetballertjes van 15.00 – 16.00 en van 16.15 -17.15 u. voetbaltraining in een circuit-model en soms in een toernooivorm.

Maar er gebeurt al meer op De Treffer. Op woensdagmorgen werkt een groep senioren zich onder leiding van André van der Ley op het hoofdveld in het zweet met 'walking football'. En op vrijdagmiddag staan ongeveer 3 x 18 spelertjes van de onderbouw op het hoofdveld om de techniektraining van Remco van Leeuwen te volgen. In drie blokken van vijftig minuten brengt Remco deze spelers allerlei basistechnieken in diverse situaties bij. Spelers moeten de baas worden over de bal. In De Treffer zwaait het KBO overdag de scepter. Er wordt gekaart, gedanst, geschilderd, gecomputerd, gebiljart ………. Kortom, sportpark De Treffer is goed op weg richting Vitaal Sportpark, maar een 'Skills Garden' voor jong en oud zal de functie van het sportpark op termijn zeker nog verbreden.