Uit een tafel vol groen zoeken enkele deelnemers naar passende takken voor hun kerstkrans. Foto: PR Goed Geaard
Uit een tafel vol groen zoeken enkele deelnemers naar passende takken voor hun kerstkrans. Foto: PR Goed Geaard Foto: Foto:

O dennenboom, jij maakt kerstkransen wonderschoon

O dennenboom, jij maakt kerstkransen wonderschoon

LICHTENVOORDE/GROENLO - Een avond vol wijn en dennentakken, om in de kerstsfeer te komen organiseerde Goed Geaard afgelopen donderdag, 19 december, een workshop kerstkrans maken bij het Belegh van Grol. Van een gesprek over een foute kerstboom tot aan persoonlijke verhalen, bij Goed Geaard ben je niet alleen.

Door René Eikelkamp

Je hoeft niet

eenzaam te

zijn

bij Goed

Geaard.

Brede takken met glimmende kerstdecoraties en grote, plastic sneeuwvlokken hangen voor de ramen van het Belegh van Grol. Ieder die later aankomt dan de geplande tijd ziet het beeld van een gezellig druk gebouw met mensen die aan de klets zijn. Bij binnenkomst word je verwelkomt door kerstmuziek, dennengeur en opgewekte mensen. Al snel krijg je drinken aangeboden en kom je terecht in een casual gesprek over een foute kerstboom die is versierd met bitterballen. Eén ding wordt al snel duidelijk: je hoeft niet eenzaam te zijn bij Goed Geaard.

Rond de 20 mensen doen mee aan het kerstkrans maken. Er zijn zes tafels opgesteld waar meerdere mensen plaats kunnen nemen. Op de tafels liggen rieten kransen, een rol ijzerdraad en lijmpistolen. Het doel is om de rietenkrans compleet te bedekken met groen. Enthousiast gaat iedereen aan de slag. Iedereen is druk met elkaar aan de praat, conversaties over verhuizingen en verloren liefdes passeren de revue en geven de impressie dat niemand zich beoordeeld voelt. Lucy, een van de deelnemers vertelt: "Wij spreken vaker met elkaar af. Wij waren ook samen met het songfestival in Harreveld en de pub quiz. We zijn een heel hecht groepje". Merendeel van de gasten zijn zelf ook anders geaard, zo kunnen mensen ervaringen delen die voor een ander herkenbaar kunnen zijn. De momenten dat niemand wat zegt zijn niet ongemakkelijk. "Het mooie aan dit is dat je samen bent, maar terwijl je aan die krans werkt zit je ook in je eigen soort cocon", vervolgt Lucy.

'Mooi he?'

klinkt de stem

van Lucy

verwonderd.

Aan een tafel heeft een man moeite met zijn kerstkrans. Zelf heeft hij dunne takken mee die weinig blad bevatten. "Hier, deze mag je ook gebruiken", glimlacht José die een aantal takken zijn kant op schuift. En meer mensen volgen. Zo verandert zijn krans, met de hulp van anderen, van een strak rondje naar een dik bepakt kunstwerk.
Als de basis eenmaal klaar is kan iedereen beginnen met decoreren. Op een aparte tafel staan bakken vol decoraties. "Mooi he?" klinkt de stem van Lucy verwonderd. "Alle kransen zijn zo anders van elkaar. De kleuren en stijlen." De ene krans zit vol noten, vruchten en bloemen terwijl de ander is versierd met gouden slingers en blauwe kerstballen.

En hoewel de avond zou duren tot 23.00 uur is het feest drie kwartier later nog niet afgelopen. De mensen die vroeg moeten opstaan en daarom eerder vertrekken worden vriendelijk uitgezwaaid. Een warme avond die je met een nog warmer gevoel afsluit.


www.goedgeaard.nl

Facebook: samengoedgeaard

Foto: PR Goed Geaard
Foto: PR Goed Geaard