Doe mee aan de Nationale Tuinvogeltelling

Doe mee aan de Nationale Tuinvogeltelling

REGIO - In het weekend van 24, 25 en 26 januari houdt Vogelbescherming Nederland weer de Nationale Tuinvogeltelling. Doe ook mee en ontdek of de merel, koolmees en roodborst ook in uw tuin leven. Meedoen is leuk en nuttig; met uw informatie kan de Vogelbescherming vogels nog beter helpen en beschermen. Enkele tips om het tellen makkelijker te maken:

1. Tel in de ochtend
In een koude nacht kan een klein vogeltje wel 10 procent van zijn lichaamsgewicht verliezen! Dus moet er direct na zonsopgang gegeten worden om aan te sterken. In de ochtend zijn de tuinvogels daardoor het makkelijks te zien.

2. Voer!
In de winter moeten vogels goed eten om op krachten te blijven, er is dus geen tijd en energie om uitgebreid te zoeken. Als vogels eenmaal door hebben dat er in uw tuin voldoende te halen valt, blijven ze langskomen.

3. Voer voor iedereen
Met vetbollen (zonder netje!), zonnebloempitten en strooivoer maakt u heel wat vogels blij. Maar leg bijvoorbeeld ook eens een beurse appel in de tuin, merels en spreeuwen zijn er dol op. Strooi ook wat voer vlakbij de struiken, zo is er ook wat te eten voor de schuwe vogeltjes als de winterkoning en heggemus. Spechten en boomklevers zijn dol op vogelpindakaas. Hang een pot op of smeer wat op een boom.

4. Check de vogels in uw buurt
Als uw weet welke vogels er bij u in de buurt leven, maakt dat het herkennen een stuk eenvoudiger. Vul op www.mijnvogeltuin.nl uw postcode in en ontdek zo welke 10 vogels u in uw tuin kunt aantreffen.

Meer info en inschrijven op www.tuinvogeltelling.nl.