Een schetstekening van 'De twee hofjes' uit Kleurrijk wonen voor jong en oud (november 2017)  uit
Een schetstekening van 'De twee hofjes' uit Kleurrijk wonen voor jong en oud (november 2017) uit Foto:

WWW Ontwikkeling als beste uit de bus voor Dijkstraat

LICHTENVOORDE - WWW Ontwikkeling uit Lichtenvoorde heeft de voorlopige gunning gekregen voor de ontwikkeling van het project Hof aan de Dijkstraat in Lichtenvoorde. WWW Ontwikkeling is een samenwerking van Wessels BV uit Lichtenvoorde, WAM&van Duren uit Winterswijk en WSI uit Oost Gelre, ondersteund door Van der Heijden Architecten uit Groenlo. Wethouder Marieke Frank is blij met de gunning: "Het is al mooi dat we de keuze hadden uit drie plannen. Ik ben er van overtuigd dat we nu met deze partij vaart kunnen maken."

De Dijkstraat in Lichtenvoorde is een belangrijke aanloopstraat naar het centrum en naar het winkelgebied. Veel panden langs de Dijkstraat staan al geruime tijd leeg. Dat is ook wethouder Frank een doorn in het oog: "Het geeft een trieste aanblik en leidt tot verval. De Dijkstraat is daarom als winkelstraat afgewaardeerd. We hebben mooie plannen voor de Dijkstraat. We kunnen die plannen nu eindelijk van de grond trekken."

Financiƫle bijdrage
Wethouder Frank benoemd wel nadrukkelijk een voorbehoud voor de uitvoering van de plannen. "Er zijn meerdere pand- en grondeigenaren waar de ontwikkelaar mee in gesprek moet om de ontwikkeling mogelijk te maken. Dat betekent dat de gemeente financieel bij zal moeten dragen om het plan haalbaar te maken. Zodra de hoogte van dit bedrag bekend is zullen we met een voorstel naar de raad gaan. Die moet daarvoor de goedkeuring verlenen."

Definitieve gunning
Dat er drie inschrijvingen waren betekent uiteraard ook dat twee partijen zijn afgevallen. Zij kunnen tot 10 januari 2020 in bezwaar gaan tegen dit besluit. Na 10 januari zal de definitieve gunning plaatsvinden. Meer informatie over de visie Hof aan de Dijkstraat staat op www.geeflichtenvoordekleur.nl onder het kopje 'Nieuws'.


Uitleg bij schetsverkaveling 'De twee hofjes' (afbeelding)

De schets 'De twee hofjes' voorziet in totaal 25 nieuwe huurwoningen voor jongeren, alleenstaanden, gezinnen en/of senioren (netto toevoeging van 20 wooneenheden). Aan de Dijkstraat worden statige dorpsvilla's gerealiseerd in het zogenaamde type 'rug aan rug'. Daardoor kan er compact, duurzaam en relatief goedkoop gebouwd worden. Hierdoor kunnen de huurprijzen laag blijven. De woningen zijn in het bijzonder geschikt voor (alleenstaande) jongeren en/of (jonge) stellen.

De 'rug aan rug' hebben een kleine tuin aan de zijde van de Dijkstraat en grenzen met de tuinen aan de achterzijde aan het eerste hofje 'Dijk'. Ter hoogte van het snijpunt Dijkstraat - Hofstraat wordt een markant punt gerealiseerd in de vorm van een zitelement met een bankje. De Hofstraat wordt doorgetrokken in de vorm van een steeg en loopt als een voetpad door het tweede hofje 'Koem' en komt vervolgens uit op de Koemstraat. Het hofje Dijk wordt omsloten door seniorenwoningen die uitgevoerd worden in 2 lagen zonder kap of 1 laag met kap. De woningen hebben een oriƫntatie naar beide hofjes. De seniorenwoningen grenzen ook weer aan het hofje Koem. Hierdoor wordt het gebied volledig autovrij.

De twee hofjes worden omsloten met een (halfverhard) wandelpad. In de hofjes is ruimte voor ontmoetingsplekken, speelvoorzieningen of bijvoorbeeld een plek voor senioren om te bewegen. Aan de Koemstraat worden gezinswoningen en/of seniorenwoningen gerealiseerd. De woningen grenzen met de achtertuin aan het hofje Koem. Doordat het wijkje volledig autovrij wordt moet het parkeren opgelost worden met een parkeerkoffer. De parkeerkoffer wordt ontsloten via de Koem.