Popkoor Friends met op de achtergrond ds. Hans Hinkamp. Foto: Janette van Egten
Popkoor Friends met op de achtergrond ds. Hans Hinkamp. Foto: Janette van Egten Foto: Janette van Egten

Johanneskerk terug naar de stilte die past bij Kerst

Tekst en foto: Janette van Egten

LICHTENVOORDE - De kerstnachtviering is toch ieder jaar weer iets bijzonders, ook al kennen we het kerstverhaal inmiddels door en door. Ds. Hinkamp overzag in de kerstnacht een mooie volle Johanneskerk en had voor iedereen een bemoediging en groet. Voor de één zijn de feestdagen een tijd van gezelligheid en harmonie. Voor een ander zijn het lastige dagen, soms gevuld met gemis en verdriet. Het thema van deze dienst was de stilte.

Even terug naar de stilte die past bij Kerst. De kerstperiode is in de loop der jaren flink geromantiseerd, gecommercialiseerd en volgens ds. Hinkamp ook zeker ge-intratuin-iseerd. En tja, daar doen we allemaal aan mee… Heerlijk om sfeer te proeven op de vele kerstmarkten, kerstborrels op kastelen en niet te vergeten de foute kersttrui. Het lijkt soms meer op 'ker(st)mis'. Moeten we soms niet even terug naar de basis? Op zoek naar de stilte? De stilte die zo heilzaam kan werken. Terug naar de stilte die bij de stille heilige nacht past, de stilte die bij kerst past. Voor popkoor Friends was het een thuiswedstrijd. Zij vulden de stilte met prachtige nummers als 'So this is Christmas' van John Lennon.

De koolmees stond een jaar geleden in de top drie na de Nationale Vogeltelling. Foto: Hans Peeters/Vogelbescherming Nederland