Kruisjas-marathon in Harreveld

Kruisjas-marathon in Harreveld

HARREVELD - Kruisjassen. Een kaartspel dat al vele jaren op diverse plaatsen in de regio wordt gespeeld. Zo ook bij Café De Boer in Harreveld. Al veertig jaar wordt daar in het winterseizoen elke twee weken gekruisjast.

"Het aantal deelnemers is vrij constant. Wel valt op dat het spel bij de jeugd minder bekend is of dat het hen minder aanspreekt. Dat is eigenlijk jammer, omdat het kaartspel volgens de beoefenaars veel meer inhoudt dan simpel een kaartje op tafel gooien. Het is niet alleen geluk; er komt ook wel een beetje tactiek en een concentratie bij kijken. Het blijft echter vooral een spel ter ontspanning. En zo proberen we het ook te promoten. Het is een spel dat ook ter compensatie kan dienen voor alle stress, gejaagdheid en snelheid in de huidige maatschappij van computer, spelcomputer en mobieltjes," aldus de organisatie.

"We merken dat bij oudere deelnemers dit soort activiteiten hun geheugen en hun concentratievermogen wordt bevorderd. Ze krijgen meer sociale contacten en wat meer gespreksstof. Zij vinden het juist fijn dat er soms wat nieuwe en jongere gezichten bijkomen; nieuwe gespreksonderwerpen en vooral een teken dat er niet op elk gebied een kloof tussen jong en oud hoeft te zijn. Maar ook de jongeren die het spel kennen, beamen dat het niet oubollig is en dat kaarten met of tegen ouderen niet geen saaie bedoening is."
Als er al zoveel wordt gekaart, is er dan wel behoefte aan een kaartmarathon? De eerste marathon, afgelopen voorjaar, was een succes. Een groot aantal deelnemers, mooie sfeer, prima resultaten en volop tevredenheid bij de afsluiting. Door weersomstandigheden, die voor mensen uit de agrarische wereld van belang zijn, heeft de organisatie besloten om de marathon naar voren te halen. Zo krijgen ook zij de kans mee te doen."

De marathon vindt plaats op zaterdag 18 januari bij Café De Boer in Harreveld, start om 9:30 uur. Er wordt gekaart in zes rondes. Bij de deelnameprijs is inbegrepen: twee keer koffie en een lunch. De middag duurt tot 17.00 uur.

De organisatie hoopt op een grote opkomst, mede omdat de opbrengst ten goede komt aan de sportende jeugd. Deelnemers kunnen zich als koppel aanmelden, liefst vóór 11 januari. Aanmelden kan uiterlijk tot 15 januari via 06-5333 9816 of 06-5519 7846. Geen kaartmaatje? Geen probleem. Gewoon aanmelden, dan zoekt de organisatie naar een oplossing. Voor de winnaars liggen er aantrekkelijke prijzen te wachten.