Het Hadra-klooster (‘Simeonsklooster’) bij Aswan. Foto: PR
Het Hadra-klooster (‘Simeonsklooster’) bij Aswan. Foto: PR Foto:

Lezing over 'Leven van Aäron' in koptische kerk

LIEVELDE - Professor dr. Jacques van der Vliet, verbonden aan het de Radboud-universiteit in Nijmegen, verzorgt op zaterdag 18 januari een lezing over het koptische 'Leven van Aäron'. De middag start van om 14.00 uur en duurt tot circa 16.00 uur. Na de lezing is er gelegenheid voor een informeel samenzijn.

Aan de hand van een koptische tekst uit de zesde of zevende eeuw neemt deze lezing u mee naar de oudste geschiedenis van het christendom aan de uiterste zuidgrens van Egypte. De tekst gaat over vroege monnik-gemeenschappen in de woestijn bij Aswan, de eerste bisschoppen van het beroemde tempel eiland Philae, maar vooral over de bijna vergeten heilige Aäron en de vele wonderen die hij heeft verricht. Ook Nubiërs, die toen nog niet tot het christendom waren bekeerd, spelen een rol in de tekst. De tekst bewaart een belangrijk stuk koptische geschiedenis die we uit andere bronnen eigenlijk slecht kennen.

Jacques van der Vliet is onder meer bijzonder hoogleraar aan de Radboud Universiteit te Nijmegen en visiting research fellow van het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten te Leiden. Hij publiceerde boeken en artikelen over vele aspecten van het christendom in Egypte en Nubië. Tussen 2012 en 2016 was hij president van de International Association for Coptic Studies.

De lezing vindt plaats in het klooster van Heilige Maria en Theodoros pi-anatolis aan de Kloosterstraat 5 in Lievelde. Graag aanmelden via https://bit.ly/37viShE of per mail suzannenakhla@gmail.com (ook voor meer info).