Een gezamenlijke warming-up ter voorbereiding op de frisse duik in de zwemvijver. Foto: Jos Betting
Een gezamenlijke warming-up ter voorbereiding op de frisse duik in de zwemvijver. Foto: Jos Betting Foto: Jos Betting

Duikers moeten de zwemvijver eerst ijsvrij maken

Vervolg van de voorpagina.

Door Dinès Quist

Gezamenlijke warming-up
De potdichte mist van de jaarwisseling is op nieuwjaarsdag volledig verdreven door een stralende zon aan een strak heldere hemel. Deelnemers in vrolijk gekleurde badjassen en op badslippers lopen om 11.30 uur het zonovergoten terrein op van 'Uitspatting de Besselinkschans'. Vriendenclubjes, gezinnen en stelletjes springen uitgelaten op en neer om warm te blijven. Om er zeker van te zijn dat niemand te koud wordt, klinkt er om 11.50 het startsein voor de gezamenlijke warming-up.

De strategie

van Daan en

Lars is:

'Niet denken,

maar doen'


Opvallend veel kinderen wagen zich dit jaar aan dit ijzige evenement. Zo ook Daan (11) en Lars (8) Hoenderboom, samen met hun vader doen zij voor het eerst mee aan de Nieuwjaarsduik. Ze hebben er zin in en hun strategie is: 'Niet denken maar doen'. Lars heeft er vertrouwen in en denkt misschien ook nog wel een klein stukje te gaan zwemmen. Dát blijkt, eenmaal in het water, toch tegen te vallen.

IJsvrij maken
Voordat iedereen het water in mocht, moest er eerst ijs weggehaald worden. Duikvereniging Dive For Fun uit Neede was met vijf man sterk aanwezig en verantwoordelijk voor het veilig verlopen van de duik. "Ook al ligt er maar een dun laagje ijs op het water, daar kun je je toch lelijk aan snijden", vertelt Ton Huijsman, bestuurslid van Dive For Fun. "De temperatuur van het water is ongeveer 4 graden, we moeten dus alert zijn op onderkoeling en kramp. Een defribillator en isolatiedekens liggen in de bus, voor het geval dàt." Speciaal getrainde rescue-divers zwemmen in het water om mensen te helpen die in de problemen komen. Al voor het vierde jaar biedt de duikvereniging zijn diensten vrijwillig aan en nog nooit is er iets mis gegaan. Gelukkig is het ook dit keer bij een paar koude tenen gebleven.

'Ook al ligt er

maar een dun

laagje ijs op

het water, daar

kun je je toch

lelijk aan

snijden'


De organisatie is in handen van de stichting 'De Vrije Slag door Grolle' en natuurlijk hebben zij ook gedacht aan een kop erwtensoep na afloop van de duik. Met de adrenaline nog in hun lijf en het haar nat op hun hoofd, warmen de Nieuwjaarsduikers zich aan de warme mok.

Kijk voor meer foto's van de Nieuwjaarsduik Oost Gelre op de site.


www.elna.nl

Foto: Jos Betting
Na de duik kunnen de deelnemers zich binnen opwarmen met een kop koffie en een bak snert. Foto: Jos Betting