Iris Weelink, gezeten op een favoriete plek in ‘haar’ Zieuwent. Foto: Theo Huijskes
Iris Weelink, gezeten op een favoriete plek in ‘haar’ Zieuwent. Foto: Theo Huijskes

'Jongeren willen graag in Zieuwent blijven wonen!'

Iris Weelink

Door Theo Huijskes

ZIEUWENT - "Voor mij is het een heerlijk gevoel om niet alleen in Zieuwent te zijn geboren en te kunnen wonen, maar ook om er vrijwilligerswerk te mogen doen. Zieuwent is als kleine kern een meer dan hechte gemeenschap, waar de klok nooit stil staat. Er is hier altijd sprake van reuring, hetgeen inhoudt dat er in Zieuwent voor zowel jong als oud altijd wat te doen is. Ik vind het fijn dat ik iets voor het dorp kan betekenen. Bovendien krijg ik hier enorm veel energie en voldoening voor terug."

Woorden van Iris Weelink, een pure 'Söwentse deerne' van 22 lentes jong, waarmee ik, gezeten in de bekende Zieuwentse horeca-toko 'Het Witte Paard' een geanimeerd gesprek heb. Wanneer ik onder het genot van een overheerlijk kopje koffie mijn observatievermogen extra kracht bijzet, ontdek ik dat ik deze keer te maken heb met een enthousiaste, spontane meid, die er alles aan doet om op een actieve, inspirerende manier in het leven te kunnen staan. Tevens iemand die nergens te beroerd voor is, zeker wanneer het een en ander ten goede komt aan het door haar te allen tijde omarmde kerkdorp Zieuwent. Tegelijkertijd een doorzetter, gezegend met een aanstekelijke lach en dientengevolge een puike uitstraling.

Bacheloropleiding in combinatie met Grolsch
Iris Weelink is geboren op 23 april 1997 en is de oudste van een gezin, dat naast haar en de beide ouders bestaat uit de zusjes Vera (20) en Sofie (18)."Na de basisschool en vervolgens mijn studie aan het Marianum in respectievelijk Groenlo en Lichtenvoorde, ben ik gaan studeren aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Na het behalen van de bacheloropleiding Bedrijfskunde, volg ik momenteel de masteropleiding Marketing. Een studie die ik combineer met een parttimebaan bij Grolsch Bierbrouwerij in Enschede. Ik heb het bij Grolsch enorm naar mijn zin. Een werkgever waar ik ontzettend veel leer en helemaal mijzelf kan zijn." En andermaal verschijnt die aanstekelijke lach op het gezicht van de deze maand uitverkoren vrijwilliger. "Na 3,5 jaar in Groningen gewoond te hebben, vind ik het heerlijk om weer thuis te zijn bij mijn eigen familie. Het is natuurlijk ook geweldig om weer in de nabijheid van je vriendinnen te zijn en natuurlijk vriendje Harm Domhof, niet te vergeten. Hem ken ik al sinds onze tijd op de basisschool."

PaasPop, volleybal en nog veel meer
Wat betreft het vrijwilligerswerk staat PaasPop Zieuwent, het populairste Paasfestival van de Achterhoek, bovenaan het lijstje van Iris Weelink. "Het evenement, dat dit jaar op 11 en 12 april aanstaande met de 41ste editie alle jonge tot op leeftijd zijnde popliefhebbers tegemoet komt, verkeerde enkele jaren geleden in zwaar weer. Maar dankzij het in coöperatief verband nemen van enkele belangrijke beslissingen, zitten wij weer helemaal in een opwaartse spiraal", vertelt Iris, die niet alleen als secretaris zitting heeft in het bestuur, maar tevens een belangrijk aandeel levert ten behoeve van zowel de PR- als de sponsorcommissie van dit voor Zieuwent belangrijke uithangbord. "Verder wil ik op andere terreinen in Zieuwent mijn vrijwilligersaandeel leveren. Zoals bij de volleybalvereniging TOHP, waar ik zelf in Dames 1 speel, maar ook deel uitmaak van de technische commissie en de B-jeugd train. Maar ook op andere terreinen ben ik bereik- en beschikbaar, zoals bijvoorbeeld als een mogelijk niet hoogstaand, maar wel gepassioneerd dansmarietje bij carnavalsvereniging De Eumkes. Wat het sportieve gedeelte betreft, wil ik nog wel kwijt dat het een absolute noodzaak is dat met name de verenigingen in de kleine kernen veel meer gaan samenwerken, ongeacht de tak van sport. Dit alleen, en dat zeg ik met nadruk, om de continuïteit van gevarieerde sportmogelijkheden voor de jeugd in de kerkdorpen te waarborgen."

Zieuwents Belang
Iris heeft bijzonder veel waardering voor het vele werk dat de organisatie Zieuwents Belang verzet om de leefbaarheid van het dorp op een hoog niveau te houden. "Het siert deze kanjers dat ze onophoudelijk doorgaan om de dorpsbelangen te behartigen, ondanks dat men telkens met het hoofd tegen een muur aanloopt. Kijk daarbij bijvoorbeeld alleen nog maar naar het aspect woningbouw, dat nog steeds niet de gewenste, sterker nog de noodzakelijke invulling krijgt die het moet hebben. Jongeren hier zijn erg gehecht aan het dorp waar ze zijn geboren. Ook op latere leeftijd willen ze er graag blijven wonen, maar zoals het nu gaat, wordt dat op den duur onmogelijk. Zelfs op dit moment kan, om welke redenen dan ook, niet worden voorzien in de woningbehoefte. Dit laatste blijft een enorm belangrijk aandachtspunt voor de leefbaarheid van en in de kleine kernen van de gemeente Oost Gelre. Wanneer je het hebt over een punt van aandacht!"