Kleinkoor Vivente. Foto: PR
Kleinkoor Vivente. Foto: PR Foto:

Kleinkoor Vivente zingt na 25-jarig jubileum gewoon door

HARREVELD - Kleinkoor Vivente bestaat dit jaar 25 jaar. Het jubileum sluiten ze af met een concert op zaterdag 8 februari om 20.00 uur in de St. Agathakerk in Harreveld. Het optreden draagt de naam 'Sing on, Sing on', naar een tekst uit de 17de eeuw waar verschillende componisten muziek op hebben geschreven. De tekst is de beginregel uit een toneelstuk van Shakespeare met de regel 'If music be the food of love, sing on, sing on'. Vivente wil daarmee uitdrukken dat muziek belangrijk voor hen is en dat men hoopt nog jaren te blijven doorzingen.

Door Barbara Pavinati

Vivente kent op het moment 22 leden, is in 1994 opgericht en ontstaan uit een jeugdkerkkoor. Er zijn 12 dames en 10 mannen uit heel de regio. Ze treden ongeveer vijf keer per jaar op. Martin Bussink, lid van het eerste uur, vertelt: "Er was eerst een jongerenkoor in de kerk. Ik heb voor hen contact gezocht met Annette Weterings voor een cursus stemvorming, want daar was behoefte aan. Ik vroeg haar of zij op locatie kon lesgeven. Zij heeft toen tien lessen aan heel het koor gegeven. We kwamen verder aan de praat en er was een goede klik. Toen is de vereniging Vivente ontstaan. Vivente betekent 'levendig' en 'opgewekt' in het Italiaans. Een pakkende naam die aansloeg qua stijl bij dat wat we wilden zingen. We zijn een hechte groep geworden die lief en leed met elkaar deelt."

Vrije hand
Dirigente Annette Weterings: "De samenwerking met Vivente is heel bijzonder. Ik heb altijd de vrije hand gekregen in de muziekkeuze en vind het bijzonder dat ik dat vertrouwen krijg. Ik kies dat repertoire uit dat het koor nodig heeft om te kunnen groeien. De groep moet lekker blijven zingen en vooral voelen dat het goed klinkt. Ze zijn in de loop der jaren erg gegroeid in muzikaliteit en wat ze aankunnen. Het is een educatieve job, je moet mensen kennis laten maken met nieuwe muziek en hun stem door te leren luisteren. Samen zingen is een vorm van communicatie waar woorden niet nodig zijn. Het ego is niet belangrijk en niveauverschillen verdwijnen. We zijn gelijkgestemd. Tegen de harmonie die je met elkaar zingend bereikt, kan geen gesprek op."

Passieconcerten
"Zingen is een van de mooiste dingen die ik in mijn vrije tijd kan doen. Niets is zo ontspannend als een avondje zang", vertelt voorzitter Hans Weikamp. "Al elf jaar zingen we op Palmzondag in de kerk in Harreveld en op Goede Vrijdag in de Stiftskirche St. Vitus in Hoch Elten Duitsland het Passieconcert. Dat vind ik het hoogtepunt." Annette vult aan: "Iedereen gaf al kerstconcerten, wij wilden wat anders. Toen wij ermee begonnen waren de Passieconcerten nog niet zo populair."

Koorbegeleiding.
Het koor zingt grotendeels a capella. Voor eventuele pianobegeleiding heeft Vivente sinds vijf jaar Jorrick Simmens, die onlangs zijn pianostudie heeft afgerond. Tijdens het jubileumconcert speelt hij naast de koorbegeleiding ook een aantal pianosolo's op de vleugel. Fagottiste Suzanne van Berkum speelt de fagotpartij bij het Agnus Dei voor koor en fagot van de Noorse componist Egil Hovland.

Gratis
Kleinkoor Vivente nodigt iedereen uit voor het jubileumconcert op 8 februari om 20.00 uur en laat het publiek luisteren naar een met zorg samengesteld koorrepertoire. De toegang is gratis.