Jos Holweg,
Jos Holweg, Foto:

In Memoriam

Zei je Jos Holweg, dan zei je Longa`59. Een twee-eenheid. Jos kwam in 1966 bij de club, als speler in het eerste herenteam. Hij was maar kort speler en richtte zich al snel op het trainerschap. Jos was zeer ambitieus, wilde altijd het maximale eruit halen.

Na de pioniersfase in te kleine gymzaaltjes, kwam er een nieuwe sporthal wat een enorme groei betekende voor Longa`59. Jos, samen met Ben Kemperman, waren besmet met het volleybalvirus en wisten dit over te brengen op diverse mensen. Het kader werd verbreed, er kwamen trainers bij en de vereniging groeide uit naar 450 leden. Het niveau werd hoger en hoger, Jos ervoer in deze periode zijn persoonlijke hoogtepunt uit zijn lange carrière. Vijf keer op rij werd het eerste damesteam kampioen tot en met Eredivisie aan toe. Onder zijn bezielende leiding haalde het eerste damesteam in 1987 wederom het hoogste niveau van Nederland. Ook was hij erbij toen Longa`59 in 2005 landskampioen werd.

Naast het trainen vormde Jos, samen met zijn vrouw Joke, in de vroege periode het bestuur van Longa '59 en nam als afgevaardigde van Longa`59 zitting in het Stichtingsbestuur van de Hamalandhal. Jos dacht mee over de indeling, over de structuren, over de financiën en ook menig klusje in de sporthal werd door hem opgeknapt. Hij trainde ook het Nederlands Jeugdteam, was lid van de Commissie Top Teams, bevlogen trainer van de heren, van de jeugd, lid van de Europacupcommissie. Zijn inzet voor het volleybal kende geen grenzen. Vorig jaar tijdens het 60-jarig verenigingsjubileum werd Jos door de leden dan ook uitgeroepen tot Longa '59-man aller tijden.

Woensdag 5 februari ontvingen we het bericht dat Jos was overleden. Ondanks dat hij al ziek was, kwam zijn overlijden voor ons toch nog onverwacht. Longa '59 verliest in Jos Holweg een man met een echt Longa '59 hart. Wij wensen zijn familie heel veel sterkte toe.

Bestuur en leden Longa '59

Afbeelding