Iedereen zijn eigen waarheid

Media, het is soms een heel circus. Kijk maar in Groenlo, daar hadden ze in de optocht zelfs een wagen die kranten met de titel 'Fake Gids' uitdeelde als parodie op de veelgelezen Groenlose Gids. Dat wil zeggen, als ie bij de Grollenaren in de bus komt want er schijnt nogal eens een bezorger te verdwalen daar in de stad. De Grollenaren gingen massaal de afhaalpunten langs om toch maar aan hun wekelijkse portie lokaal nieuws te komen maar ook bij de Bruna en de VVV waren de gidsen al gauw op. Waar al die kranten dan gebleven zijn? Menig exemplaar zat op de wagen geplakt dus ik heb wel zo'n vermoeden.

Over verdwalen gesproken; sommigen raken door al dat media- en internetgeweld helemaal van het padje af. Ze bestempelen te pas en te onpas gepubliceerde berichten als fake news en beschuldigen de media van stemmingmakerij en zelfs haatzaaierij.

Het lijkt wel of iedereen tegenwoordig zijn 'eigen waarheid' heeft en die dan ook maar weer moet ventileren. Wat me opvalt is dat vooral de azijnzeikers en halleluja-types de overhand hebben; het gematigde gros durft daarop van schrik al niets meer te zeggen. Bang om voor dromer of doemdenker (of erger) uitgemaakt te worden, al naar gelang de gepolariseerde hoek van waaruit de reactie komt.

Maar waarheid is iets heel anders is dan perspectief. Dat wordt in het heetst van de strijd voor het gemak maar even vergeten. Een beetje zoals Trumph en Baudet dan doen. Of het Farmers Defence Force. Eerst braak je van alles uit en als vervolgens de berichtgeving daarover jou niet aanstaat, roep je dat je gedemoniseerd wordt. Ja, zo lust ik er nog wel een.

Zum kotzen, om maar even bij het braken te blijven. Maar dat is dan natuurlijk weer vanuit mijn perspectief gezien.


Kees Kiezel