Peter Arink in zijn woning in Lievelde. Foto Mark Ebbers
Peter Arink in zijn woning in Lievelde. Foto Mark Ebbers

Lieveldenaar Peter Arink is Christus in de Matthäus Passion

Bariton van de Nationale Opera op Goede Vrijdag in Zieuwent

Door Mark Ebbers

LIEVELDE/ZIEUWENT – De wederzijdse wens was er al een aantal jaren. Maar dit jaar lieten de agenda's het toe. Lieveldenaar Peter Arink, bariton bij de Nationale Opera in Amsterdam, zingt Goede Vrijdag in de Zieuwentse Werenfriduskerk de rol van Christus. In de editie 2020 van de door Paaspop Klassiek georganiseerde Matthäus Passion, het muzikale meesterwerk van Bach, gebaseerd op het lijdensverhaal van Jezus volgens het evangelie van Mattheüs.

Peter Arink en Emile Engel, dirigent van de Zieuwentse Matthäus, kennen elkaar al een jaar of dertig en komen elkaar muzikaal van tijd tot tijd tegen. "Zo zong ik in mijn studententijd in een kamerkoor onder leiding van Emile", herinnert Arink zich. "En ik heb destijds ook gezongen in Ex Arte, het Enschedese koor, destijds onder leiding van de Grollenaar Valentijn Smit, waar Emile nu dirigent van is. Erg mooi dat Ex Arte een van de koren is die meewerken aan de Matthäus dit jaar." Hij bekent dat hij de Zieuwentse Passion nog nooit zag, maar spreekt op basis van wat hij te horen en te zien kreeg van "een heel goede uitvoering".

Opera in Amsterdam
Repeteren voor de rol doet hij alleen, net als de andere vocale solisten. Ook het orkest en het koor repeteren in eerste instantie apart. "Ook in de uitvoering zing ik als solist alleen, niet samen met het koor. Pas tijdens de generale repetitie valt alles samen: solisten, koor en orkest."

'Hoe bijzonder

is het dat de

kerk in

Zieuwent ieder

jaar volstroomt

voor de

Matthäus

Passion'


Peter Arink woont in zijn geboortehuis, net buiten Lievelde, maar werkt in Amsterdam, waar hij ook regelmatig verblijft. In 2007 kwam hij er in dienst bij de Nationale Opera. Op zijn repertoire staan dan ook vooral opera's, maar hij zingt ook oratoria. "Beide hebben hun eigen bekoring, maar ze zijn anders: een opera is een scenisch genre, waarin wordt geacteerd, met decors en kostuums; een oratorium is concertant, zang en muziek vertellen het verhaal. Meestal een geestelijk verhaal, zoals het lijdensverhaal, een passie. Er worden trouwens ook weleens scenische versies van de Matthäus gedaan."

Monumentaal werk
Het wordt in Zieuwent niet zijn eerste Matthäus Passion, en ook niet zijn enige Bach-Passion: Peter zong ook in de Johannes Passion. Over Johann Sebastian Bach als componist is Arink duidelijk: "Hij is een van de, zo niet dé grondlegger van de westerse muziek. Hij heeft eigenlijk alles verkend. Daarna zijn er nieuwe dingen gedaan, bijvoorbeeld in de romantiek, maar eigenlijk zijn die ontwikkelingen toch altijd schatplichtig aan Bach."
Waarom juist de Matthäus Passion van Bach zo vaak wordt uitgevoerd, weet hij niet. "Vooral in Nederland is het een traditie, meer nog dan in Bachs Duitsland." Die populariteit vindt hij overigens volkomen terecht: "Het is zo'n monumentaal werk, met een dubbel koor en een dubbel orkest."
Ook zijn eigen Christus-rol heeft hij hoog zitten: "Ik ben zelf geen belijdend gelovige, maar het lijdensverhaal is natuurlijk een prachtig en dramatisch verhaal. En de Christus is zo menselijk, met ook vrouwelijke kwaliteiten. Je zou kunnen zeggen dat bij de Christus-figuur de mannelijke en vrouwelijke aspecten samenvallen. Iemand met kracht en een rotsvast geloof en daarnaast barmhartig en liefdevol."
Reflecterend: "Misschien ben ik wel zo met die man/vrouw-aspecten bezig omdat ik zelf in de Sieben Todsünden van Kurt Weill (bij de Nationale Opera in Amsterdam) de rol van de moeder ga vertolken."

Geen vergelijking
Dat het lijdensverhaal van Christus ook op heel andere manieren muzikaal wordt uitgevoerd, vindt Arink prima. "Ieder zijn ding. The Passion Achterhoek in Lichtenvoorde heb ik nog nooit gezien. Wel The Passion die jaarlijks op tv is. Dat soort populaire uitvoeringen maken gebruik van heel andere middelen om impact te realiseren en zijn muzikaal niet te vergelijken met de genialiteit van Bachs Matthäus. Het één is niet beter dan het andere, maar wel een geheel andere manier om hetzelfde verhaal te vertellen."

'Christus is zo

menselijk, met

ook

vrouwelijke

kwaliteiten'


Hij beseft dat klassieke muziek enigszins elitair is. "Elitair in de zin van dat maar een beperkte groep mensen er affiniteit mee heeft. Als je alle bezoekers van de Matthäus Passion optelt, kom je misschien aan een paar voetbalstadions vol. Hoe bijzonder is het dan dat in Zieuwent elk jaar de kerk volstroomt voor de Matthäus van Paaspop Klassiek. En wie weet, kan een Achterhoeker in de rol van Christus ook nog een paar mensen die daar normaliter misschien niet voor in zouden zijn, bewegen om te komen luisteren."
Peter Arink heeft dus grote bewondering voor wat in Zieuwent in een aantal jaren is neergezet. "Zo zie je het niet veel in deze omgeving. En dat in zo'n kleine gemeenschap."

Meer informatie en ticketverkoop via de website www.paaspopklassiek.nl.

Peter Arink in zijn woning in Lievelde. Foto Mark Ebbers
Peter Arink in zijn woning in Lievelde. Foto Mark Ebbers
Peter Arink in zijn woning in Lievelde. Foto Mark Ebbers
Peter Arink in zijn woning in Lievelde. Foto Mark Ebbers