Dike van den Berg en Bas Koster bereiden zich voor op hun rol in de Passion Achterhoek. Foto: Barbara Pavinati
Dike van den Berg en Bas Koster bereiden zich voor op hun rol in de Passion Achterhoek. Foto: Barbara Pavinati Foto: Barbara Pavinati

Jezus als influencer in Passion Achterhoek

'Ik vind het een uitdaging om een hedendaagse Jezus neer te zetten'

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE – De voorbereidingen voor Passion Achterhoek zijn in volle gang. De acteurs oefenen gedreven acht dinsdagavonden in Lichtenvoorde. Op 6 en 7 april wordt het spektakel in de Hamalandhal in Lichtenvoorde opgevoerd. Bas Koster (28) uit 's-Heerenberg en Dike van den Berg (39) uit Doetinchem spelen Jezus en Maria. Beiden zijn gevraagd voor de rol. Tegen Dike had regisseur Aad Witteveen gezegd: "Ik heb een moeder nodig en ik moest gelijk aan jou denken." Tegen Bas zijn woorden van gelijke strekking gezegd door de regisseur van zijn toneelvereniging in Etten, alleen dachten ze bij hem niet aan een moeder, maar aan Jezus. Bas en Dike voelden zich allebei vereerd door deze verzoeken en zeiden volmondig 'ja': "Blijkbaar hebben wij iets in huis dat door anderen gezien wordt!"

Jezus als influencer
Passion Achterhoek vertelt het klassieke lijdensverhaal in een modern jasje. Het is echt naar deze tijd gehaald. Zo wordt Jezus neergezet als een influencer en worden zijn volgelingen volgers genoemd in het stuk. In de voorstelling wordt bewust gebruik gemaakt van social media. Op het podium appen de spelers bijvoorbeeld ook. Bas: "Ik vind het een uitdaging om een hedendaagse Jezus neer te zetten." Dike vult aan: "Het stuk staat niet bol van de Bijbelse verwijzingen, maar kent wel een grotere boodschap: 'Geloof hebben we nodig. Geloof in menselijkheid. Geloof in elkaar. Geloof in geloof? Er is hoop, altijd. Ik…jij…wij…moeten het alleen willen!'"

Laat de zon in je hart
Het thema van de uitvoering is 'Laat de zon in je hart'. Dike ziet dit als een vonkje dat aangewakkerd wordt en dat uitbloeit tot iets moois. "Dat vonkje hoeft niet groot te zijn. Het begint met iets kleins." Bas zegt hierover: "Als je blijvend straalt heeft dat effect op iedereen. Als je mensen blij maakt dan krijg je dat ook terug. Denk maar aan die extra voorstelling voor mensen met een beperking die we op 7 april organiseren. Dat is ook iets voor een ander doen. Een ander thema vind ik dat Jezus en Judas allebei iets op een andere manier willen bereiken. Ze hebben allebei een doel. De vraag is hoe je daar naartoe werkt. Ga je daar mensen voor gebruiken?"

Raken
Dike vindt het tof om aan dit stuk mee te doen omdat ze een rol speelt die inhoud heeft en waarbij ze zich kan inleven. Bas wil de mensen vooral een memorabele avond bezorgen: "Ieder voor zich kan er uithalen wat hem of haar raakt." Bas en Dike moeten in twee maanden tijd hun rol leren neerzetten. Ze hebben daarvoor acht repetities. Bas heeft een schema gemaakt voor het instuderen van zijn rol. Elke avond na het eten gaat hij een stukje stampen. Ook Dike is veel aan het oefenen. Tijdens dit oefenen luistert ze naar de liedjes die in het stuk gespeeld worden om de sfeer te proeven.

Loslaten
Dike's rol is dit jaar wel anders dan vorig jaar, toen ze ook Maria speelde: "In de basis blijft Maria Maria. Dit jaar is er alleen geen Maria Magdalena waar ik wat van vond. Het is nu een hele directe moeder-zoonrelatie. Maria moet haar zoon loslaten terwijl ze dat niet wil." Bas vult aan: "Je kan dit loslaten ook breder interpreteren. Als ouder moet je je kind ook loslaten, bijvoorbeeld als die het huis uit gaat en zijn eigen keuzes maakt. Er is in het stuk sprake van een soort herrijzenis. Als Jezus ga ik dood, ben ik er niet meer. Maar dat wat ik heb achtergelaten is er nog wel."

Prachtig en indrukwekkend
Dike en Bas moeten nog op elkaar ingespeeld raken en zijn benieuwd hoe het uiteindelijk uitpakt. Het stuk is groot opgezet en kan niet altijd met iedereen tegelijk geoefend worden. Pas op de generale komt de muziek erbij, maar Dike weet: "Het gaat een prachtig en indrukwekkend stuk worden. Iedereen kan, zoals Bas al zei, geraakt worden op zijn eigen manier."