Afbeelding
Foto:

Melanie Garstenveld trekt nationaal de aandacht met bijzondere herenserie

'Gender, wat betekent dat nou eigenlijk?'

Door Annekée Cuppers

LICHTENVOORDE - Een stoere mannenserie met een subtiele knipoog naar het vrouwelijke gender. De herenserie die kapster Melanie Garstenveld inzond voor de prestigieuze Coiffure-Awards is op zijn minst opmerkelijk te noemen. "Ik wil graag dat mensen gaan twijfelen als ze deze foto's zien en denken 'Waar kijk ik nu eigenlijk naar?'"

Nadat Melanie haar serie op Facebook postte, kreeg ze ontzettend veel reacties en ook de jury van de Coiffure Awards was onder de indruk van Melanie's inzending. Afgelopen vrijdag kwam het verlossende woord; met haar serie Gender Bending is zij een van de kanshebbers in de categorie heren regio zuid voor deze 'Oscar' onder de kappersprijzen.

Privé en professie vallen samen
Voor haar inzending ging Melanie op zoek naar de balans tussen het mannelijke en het vrouwelijke door te spelen met kleding en haardracht en soms ook door de houding. Melanie vertelt: "Gender is een thema dat anno 2020 erg leeft in de modewereld en in de maatschappij. Ook in mijn privéleven houdt dit thema mij bezig (Melanie is initiatiefneemster van Goed Geaard, het platform voor seksuele oriëntatie en genderdiversiteit in de Achterhoek, red.). Toen ik dit jaar opnieuw mee wilde doen met de Coiffure Awards en twijfelde of ik voor het dames- of herenvak zou gaan, kwam ik op het idee van deze serie."

Modellen uit Oost Gelre
"Nadat ik het thema eenmaal helder had, moest ik op zoek naar modellen die open minded waren en mijn visie ook uit konden dragen. Drie jongens vond ik via de salon en komen uit Oost Gelre, twee uit Lichtenvoorde en eentje uit Zieuwent. Het vierde model woont in Enschede en komt uit mijn kennissenkring. De modellen zien hun bijdrage vooral als creatief en artistiek en voelen zich op hun gemak in de kleding en met de kapsels. Dat zie je ook terug in de foto's. Rondom de foto-shoot kwamen we tot mooie gesprekken want wat betekent gender eigenlijk en hoe kijk jij daar naar? De scheidslijn tussen wat we als mannelijk of vrouwelijk zien, is ook niet meer zo strak als vroeger. Dat zie je ook terug in het kappersvak. Vroeger moest je mannen 'vierkant' knippen en vrouwen 'rond', dat is nu allang niet meer zo strikt gescheiden."

Teamprestatie
Melanie is ontzettend trots op haar nominatie. "Waanzinnig dat mijn serie nu tussen al die supergave inzendingen op de site staat. Ik voel me nu al een winnaar, wat de uitslag op 19 april ook wordt. Ik ben Claudine erg dankbaar dat zij mij deze kans heeft gegeven en ben ontzettend trots op wat we hier als team hebben neergezet. Wat begon met een moodboard is in samenwerking met de stylist, de visagist, de fotograaf en natuurlijk mijn collega's van Claudine HaarCreaties uitgegroeid tot een serie die echt een verhaal vertelt. Het is fashionable en vernieuwend maar wel met een boodschap. En natuurlijk hoopte ik hiermee de aandacht te trekken van de jury. Heel erg tof dat dat nu gelukt is."

Tijdens het galabal op zondag 19 april worden de Coiffure Awards uitgereikt. Ook Melanie's collega's salon-eigenaresse Claudine Waenink en collega Nina Boekelder maken met hun inzendingen kans op een award in de categorie 'consumer award'.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding