Karl-Heinz van der Made (l) en Marieke Frank steken de schop in de grond voor de aanleg van glasvezel in Vragender.
Karl-Heinz van der Made (l) en Marieke Frank steken de schop in de grond voor de aanleg van glasvezel in Vragender. Foto: Kyra Broshuis

Eindelijk glasvezel voor buitengebied en kleine kernen

OOST GELRE- De schop voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Oost Gelre is de grond ingegaan. Woensdag werd in Vragender het startsein gegeven voor de aansluiting van het buitengebied en de kernen Lievelde, Harreveld, Zieuwent, Mariënvelde en uiteraard Vragender zelf.

Door Kyra Broshuis

Mijlpaal
Tijdens een feestelijk moment bij Beneman in Vragender vertelt Karl-Heinz van der Made, directeur van Glasvezel Buitenaf, over het project. “Dit is echt een mijlpaal in een heel lang proces. Het is mooi dat we door het hele land zien dat ambassadeurs deze belangrijke verbindingen mogelijk maken.” Ook wethouder Marieke Frank is blij dat het nu eindelijk zover is: “Al in 2012 werden de eerste vragen over glasvezel in het buitengebied gesteld in raad. De werkgroep, met allemaal vertegenwoordigers van de dorpsbelangenorganisaties, heeft ontzettend veel werk verzet. We zijn als gemeente enorm trots op deze club. Het kost ontzettend veel tijd en inspanning.” De wethouder onderstreept het belang van internet. “Online is de toekomst. Je kunt niet meer zonder snel internet. Dat geldt niet alleen voor kinderen die het bijvoorbeeld voor school nodig hebben, maar ook voor ouderen die graag langer zelfstandig willen blijven wonen. Overal is snel internet voor nodig.”

1700 aansluitingen
De verwachting is dat er vóór de zomer in de gehele gemeente Oost Gelre glasvezel ligt. Internet via glasvezel is het snelste beschikbare netwerk in Nederland. Bij dit systeem zijn de uploadsnelheid en de downloadsnelheid gelijk. Glasvezel is zo dun als een haar en gemaakt van een speciaal soort glas. Informatie wordt met behulp van laserlicht verzonden. De aanleg van glasvezel in het buitengebied en de kleine kernen wordt gedaan door Van Gelder Telecom en Glasvezel Buitenaf. Er is gestart in Vragender en daarna is de volgorde Lievelde, Mariënvelde, Harreveld en Zieuwent. Er wordt de komende periode voor ongeveer 40 kilometer aan glasvezel aangelegd en ongeveer 1700 woningen worden aangesloten.