Tante Rikie wacht met spanning op bericht van de provincie. Foto: Kyra Broshuis
Tante Rikie wacht met spanning op bericht van de provincie. Foto: Kyra Broshuis Kyra Broshuis

Evenementen mogelijk in knel door stikstof

OOST GELRE - Mogelijk komt de komende editie van de Zwarte Cross in gevaar door de stikstofcrisis. De Feestfabriek heeft de stikstofuitstoot van de Zwarte Cross laten berekenen en de cijfers liggen nu bij de provincie ter beoordeling. Het CDA maakt zich zorgen, ook over de andere evenementen in Oost Gelre.

Door Kyra Broshuis

Stikstofuitstoot berekenen
“Onze gemeente kent tal van evenementen, groot en klein, eenmalig of jaarlijks, maar nu lijkt het erop dat sommige evenementen op de tocht staan. Wanneer het CDA de verhalen moet geloven, dan moet ieder evenement zijn eigen stikstofuitstoot uitrekenen en misschien wel met compensatie komen. Maar het CDA maakt zich hier wel zorgen om, want kunnen wij van al die andere evenementen in Oost Gelre hetzelfde verwachten? Wij willen daarom graag van dit college horen of dat van deze problemen op de hoogte is en of ook de organisatoren van de kleinere evenementen bekend zijn met de materie. En kan de gemeente dan deze organisaties faciliteren met betrekking tot de stikstofproblematiek?”, zo vraagt Dennis van Loon van het CDA.

Paasvuur, Tractorpulling en Combinerace
Er is overleg geweest tussen de gemeente, de provincie en De Feestfabriek over het stikstofprobleem, vertelt wethouder Marieke Frank. “Dat ging ook over de wet Natuurbescherming. De provincie is het bevoegde gezag waar het gaat om het afgeven van vergunningen. Daarnaast volgen we uiteraard de ontwikkelingen op de voet. We willen ook graag de doorlooptijd van de vergunaanvraag versnellen. Voor andere evenementen geldt ook dat de provincie Gelderland het bevoegd gezag is betreffende de afgifte van vergunningen op het gebied van natuurbescherming. De indruk bestaat bij ons dat de meeste organisaties het nieuws volgen maar het is niet altijd duidelijk dat het ook voor hun eigen evenementen telt. Het gaat om acht evenementen waarvan wij verwachten dat er stikstof wordt geproduceerd waaronder Paaspop/Paasvuur Zieuwent, Tractorpulling Vragender en Combinerace Mariënvelde. De evenementen moeten óf kunnen aantonen dat ze geen stikstof produceren óf aannemelijk kunnen maken dat ze na 2004 niet qua omvang of activiteiten zijn gegroeid. Het uitvoering van een stikstofberekening is niet verplicht maar wel handig om achter de hand te hebben. Wij willen waar mogelijk de stikstofberekeningen voorleggen aan de Omgevingsdienst Achterhoek (ODA) en zo de organisatie helpen in dit proces. De kosten berekenen we dan niet door.”

Van Loon wil weten of alle evenementen nu op de hoogte zijn. “We wijzen ze daar actief op”, zegt de wethouder. “Maar de organisatoren moeten zelf een bureau zoeken om de uitstoot te berekenen. Men kan het eventueel ook zelf doen. Middels de ODA kunnen we ze wel ondersteunen in het proces.”