De reconstructie van de voormalige Boerenbond is inmiddels in volle gang.
De reconstructie van de voormalige Boerenbond is inmiddels in volle gang. Kyra Broshuis

NLog zet vraagtekens bij gunning Boerenbond Zieuwent

'Waarom is er slechts 1 offerte gevraagd?'

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - De Nieuwe Liberalen (NLog) zijn blij met de reconstructie van het Boerenbondgebouw in Zieuwent. “Goed nieuws voor de woningnood in Zieuwent”, zegt Gerard Klein Gunnewiek, “maar we hebben daar nog wel wat vragen over.” Een deel van het gebouw zal worden gesloopt en er worden vijf appartementen gerealiseerd. Het deels slopen is een onderdeel van de overeenkomst met Bondgenoten en zal door de gemeente bekostigd moeten worden. “Anders dan in de nota Inkoop en aanbestedingsbeleid 2017 staat aangegeven, is er voor dit werk slechts één offerte gevraagd. Wanneer vraagt het college krediet aan voor het uitvoeren van de werkzaamheden? En wat is de exploitatie van het plan op basis van de meest recente gegevens en wanneer denkt het college met de werkzaamheden te starten?”

Geen meervoudige aanbesteding
Het college heeft aangegeven vanwege hoge werkdruk niet in staat geweest te zijn een tweede of derde partij voor een offerte uit te nodigen voor het sloopwerk. “Het kopiëren en versturen van een uitvraag tot offerte is vandaag de dag slechts een kwestie van twee keer klikken op de computer. Waarom is het college afgeweken van het Inkoop en aanbestedingsbeleid 2017 door slechts één partij in de gelegenheid te stellen een prijs te offreren? In deze nota staat duidelijk vermeld dat werken boven € 50.000,- meervoudig aanbesteed dienen te worden. Ook moeten offertes rechtsgeldig ondertekend worden en dat is bij deze offerte niet het geval. Hoe gaat het college om met rechtsongeldige offertes?”

Geen drempelwaarde
Er is in 2017 al een krediet voor dit plan verstrekt door de raad, antwoordt wethouder Frank. “De aankoop van het pand voor 395.000 euro is destijds al verantwoord. Daarom konden we met een collegebesluit voor de kredietverstrekking volstaan. De exploitatie is een private ontwikkeling. Voor de gemeente geldt alleen de door de raad beschikbaar gestelde bijdrage en de doorbetaling van de provinciale subsidie SteenGoed Benutten. Het bouwrijp maken valt binnen het krediet van 2017. De kavels, onze gemeentelijke kavels, zijn ook al uitgegeven. Bondgenoten heeft inmiddels een omgevingsvergunning aangevraagd voor het gebouw. Het bouwrijp maken wordt binnenkort aanbesteed. Voor wat betreft het aanbestedingsbeleid of inkoopbeleid: In dit specifieke geval was aanvankelijk een raming gemaakt van onder de 50.000 euro. Daarom kunnen we met die aanbesteding verder. Gaandeweg is het duurder geworden, er wordt op een andere manier gesloopt en er blijkt ook meer asbest aanwezig te zijn. Op basis van de eerste raming hebben we destijds niet gekozen voor een meervoudige aanbesteding. 50.000 bedrag is ook een richtbedrag en geen drempelwaarde. Daarom is het hier geen probleem om 1 op 1 te kunnen gunnen.” Over de niet ondertekende offerte zegt Frank het volgende: “Het gaat nu, juridisch gezien, nog om een raming. Voor we officieel gaan gunnen, zal er een officiële offerte, dus met ondertekening, liggen.”