Wellicht komt er een vaste busverbinding van het station Lichtenvoorde-Groenlo naar Bocholt. Foto: Kyra Broshuis
Wellicht komt er een vaste busverbinding van het station Lichtenvoorde-Groenlo naar Bocholt. Foto: Kyra Broshuis Kyra Broshuis

OOG pleit voor ov naar Duitsland

OOST GELRE - Spoorverbindingen vanuit de Achterhoek naar Duitsland; een wens van veel ondernemers, zo zegt OOG. ‘De Achterhoek laat het, zeker in vergelijking met een regio als Twente, afweten’. Namens OOG vraagt Ronald Willering naar de stand van zaken én de plannen tijdens de commissievergadering van de gemeente Oost Gelre.

Door Kyra Broshuis

Bijna 4 uur over een afstand van 31 kilometer
“Helaas een bekend gegeven maar u zult het met ons eens zijn dat de Achterhoek het op dit gebied behoorlijk laat afweten. Een ritje Lichtenvoorde Bocholt; een afstand van 20 km waar je 2 uur en 58 minuten mee kwijt bent. Een ritje van Lichtenvoorde naar Borken gaat over een afstand van 31 km maar duurt 3 uur en 45 minuten. De buslijn Aalten-Bocholt komt, ondanks een groot succes, maar niet van de grond. Hoe makkelijk het is om vanuit Twente naar Münster, Osnabrück of Dortmund te komen, weet u waarschijnlijk ook. Vanuit de Regio Achterhoek wordt gepromoot dat jongeren gaan studeren in Bocholt en hartpatiënten worden doorverwezen naar Bocholt. Voor mensen die niet over een auto beschikken en zijn aangewezen op openbaar vervoer, leidt dit tot grote problemen.” OOG wil van het college weten welke acties er, samen met de Achterhoekse collega’s, worden ondernomen. “En wanneer kunnen we de eerste resultaten concreet gaan merken?”

Structurele verbinding Aalten-Bocholt
Verantwoordelijk wethouder Bonsen antwoordt dat er geen plannen zijn om nieuwe spoorverbindingen aan te leggen vanuit de Achterhoek naar Duitsland. “De busverbinding van Aalten naar Bocholt is actueel; een pilot van deze lijn, die van december 2017 tot april 2018 gelopen heeft, was succesvol. De Regio Achterhoek heeft afspraken gemaakt om samen met Duitse partners tot een structurele verbinding Aalten-Bocholt te komen. Ook wordt bekeken of de lijn naar het station Lichtenvoorde-Groenlo en naar het busstation in Lichtenvoorde doorgetrokken kan worden. Uiteindelijk is het zo dat de provincie als concessiehouder bepaalt óf en wanneer deze buslijn gaat lopen.”

Willering reageert: “Dat antwoord is in elk geval korter dan de treinverbinding. Het stelt ons teleur dat er geen concrete plannen zijn. Het is ons bekend dat de Regio Achterhoek geen concessiehouder is maar u kunt als wel als Regio met de vuist op tafel slaan om het belang te onderstrepen. Dit antwoord is blijkbaar alles wat u daarover te melden heeft. Een gemiste kans.”