Het ontwerpbesluit met geurmaatregelen tegen Vitelco ligt tot 22 april ter inzage. Foto: archief Achterhoek Nieuws
Het ontwerpbesluit met geurmaatregelen tegen Vitelco ligt tot 22 april ter inzage. Foto: archief Achterhoek Nieuws

Gemeente legt Vitelco geurmaatregelen op

Inloopmiddag geur-voorschriften 25 maart gaat niet door

LICHTENVOORDE -Zoals bekend zijn er al jaren klachten van omwonenden van Vitelco in Lichtenvoorde over stankoverlast. Vorig jaar werden er 197 klachten geregistreerd bij de gemeente. Het bedrijf heeft een nieuwe vergunning aangevraagd voor de productiewerkzaamheden. De gemeente heeft daarop een traject in gang gezet om maatregelen tegen geuroverlast op te kunnen leggen.

Door Kyra Broshuis

De maatregelen zijn vastgelegd in het ontwerpbesluit maatwerkvoorschriften. Het gaat om geurmaatregelen die redelijkerwijs aan Vitelco opgelegd mogen worden. “Het uitgangspunt daarbij is de strengst mogelijke maatregelen die we aan een producerend bedrijf kunnen opleggen”, legt wethouder Bart Porskamp uit. “We willen de geuroverlast voor de omgeving verder beperken. Uiteraard moeten we wel rekening houden met de geurreductie die de maatregelen opleveren en de kosten die de maatregelen met zich meebrengen. Dat is ook belangrijk voor een eventuele rechtsgang.”

Maatregelen
De in het genoemde rapport voorgestelde maatregelen zijn:

*Het gecontroleerd inpandig laden en lossen van huiden en de afvoer van afvalstoffen.

* Het actief ventileren, afzuigen en verhoogd lozen (13 meter) van de afgassen uit het nathuis bij Vitelco.

* Het via een automatische regeling monitoren van de pH van het afvalwater van de waterzuivering.

* Het verhoogd lozen (30 meter) van de afgassen van de waterzuivering (eventueel via de centrale schoorsteen van de finish-afdeling).

* Het lozen van de afgassen van de drooginstallatie HPT via een vrije uitstroom.

* Het toepassen van nageschakelde technieken (koude oxidatie, gaswassing) op de emissies van het nathuis bij Vitelco en nathuis HPT en de drooginstallatie HPT

Meer informatie
Het volledige ontwerpbesluit ligt van 12 maart tot 22 april ter inzage. Iedereen kan daarop een zienswijze indienen. “Mensen die een zienswijze indienen hebben daarna ook het recht, om na definitieve vaststelling, in beroep te gaan. Volgende week ontvangen alle buurtbewoners een brief met verdere informatie. Die informatie komt ook op de website van de gemeente te staan. Daar staat ook het volledige ontwerpbesluit.