Minder uitkeringen bij de Sociale Dienst

OOST GELRE - Het uitkeringsbestand van de SDOA (Sociale Dienst Oost Achterhoek) is in 2019 met 6,4 procent gedaald. De doelstelling was 4 procent en die is dus ruim gehaald. De Sociale Dienst Oost Achterhoek bestaat sinds 1 januari 2010 en heeft de gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk als verzorgingsgebied. Sinds 1 januari 2015 heet de vroegere Wet werk en bijstand (WWB) de Participatiewet. Iedereen die kan werken maar het op de arbeidsmarkt niet redt zonder ondersteuning, valt onder de Participatiewet. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoer van deze wet.

Door Kyra Broshuis

Arbeidsintegratie
Wethouder Jos Hoenderboom van de gemeente Oost Gelre is blij met de ruimere uitstroom: “Uit de activiteiten van de SDOA en het Werkgeversservicepunt blijkt dat er al veel goede dingen gebeuren en dat we in de gemeente Oost Gelre actief zijn op het gebied van arbeidsintegratie. Daarbij zijn onze werkgevers een zeer belangrijke partner. Er zijn steeds meer werkgevers die werknemers met een beperking in dienst hebben.” De instroom bedroeg in 2019 67 personen, 87 personen stroomden weer uit. De daling bedroeg dus 20 personen, dat is 6,4 procent. Landelijk bedroeg in 2019 dit percentage 3,7 procent. Ook in vergelijking met de andere SDOA-gemeenten doet Oost Gelre het goed. De daling in Berkelland bedroeg 3,7 procent en in Winterswijk 3,0 procent.

Werkaanvaardingspremie en loonkostensubsidie
Vanaf 1 januari 2019 kent de gemeente een werkaanvaardingspremie toe aan inwoners die aan het werk gaan en daardoor uitstromen. “Het betreft een instrument om de arbeidsparticipatie te bevorderen. Binnen het SDOA-verband kent de gemeente Oost Gelre als enige een dergelijke premie. De uitstroompremie bedraagt 500 euro bij aanvang van het dienstverband en nog eens 1.000 euro na zes maanden. In totaal hebben twintig personen de premie bij aanvang ontvangen, negen personen hebben ook de premie ontvangen omdat ze na zes maanden nog aan het werk waren. Negen personen waren op 1 januari 2020 nog wel aan het werk maar zaten nog niet aan de termijn van zes maanden en twee personen zijn teruggevallen in de uitkering”, zo licht de wethouder toe. Loonkostensubsidie wordt vanaf 2015 ingezet voor mensen met een arbeidsbeperking die niet zelfstandig in staat zijn om het wettelijk minimumloon te verdienen. Werkgevers kunnen met de loonkostensubsidie de mensen toch in dienst nemen. “Eind 2019 hadden 27 mensen uit onze gemeente een dienstverband door de inzet van langdurige loonkostensubsidie.”