De burgemeester roept op tot strikte naleving van de maatregelen. Theo Huijskes/archief Achterhoek Nieuws
De burgemeester roept op tot strikte naleving van de maatregelen. Theo Huijskes/archief Achterhoek Nieuws Theo Huijskes

'Het naleven van de maatregelen is ontzettend belangrijk'

Burgemeester Bronsvoort over de impact van het coronavirus op de gemeente Oost Gelre

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - Als burgemeester en daarmee ook als hoofd van de politie en brandweer in Oost Gelre is Annette Bronsvoort zeer nauw betrokken bij het wel en wee van de burgers en bedrijven in de gemeente. Het coronavirus heeft inmiddels ook in Oost Gelre toegeslagen. Hoe staan we ervoor? Wij spraken haar maandagochtend 23 maart, dus voorafgaand aan de maatregelen die maandagavond werden afgekondigd.

Hoe staat het met het aantal besmettingen in Oost Gelre?

Je ziet dat het nieuws van vandaag morgen weer achterhaald is. Meerdere gemeenten in de Achterhoek, ook Oost Gelre, hebben inwoners die besmet zijn. Maar we weten inmiddels ook dat meer mensen het coronavirus kunnen hebben zonder dat ze als zodanig geregistreerd zijn. Ik leef mee met de mensen die ziek zijn en wens ze van harte beterschap. Op dit moment is het vooral belangrijk ons te focussen op het naleven van de maatregelen om de verspreiding van het virus in te dammen. Daarin heeft iedereen een verantwoordelijkheid naar zichzelf, maar heel nadrukkelijk ook naar zijn of haar omgeving.

Het Rijk heeft verschillende omgangsmaatregelen opgelegd; wordt daar in Oost Gelre voldoende aan voldaan?

Het algemene beeld is dat onze inwoners, bedrijven en organisaties zich goed houden aan de omgangsmaatregelen. Het is fijn om te zien dat iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid neemt om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Maar binnen het algemene beeld zie ik ook uitzonderingen. Aan de ene kant het verzamelen van grote groepen jeugd in de openbare ruimte, (bijvoorbeeld parken of speeltuinen). Aan de andere kant ook volwassenen die kennelijk nog onvoldoende de ernst van de situatie inzien en niet de anderhalve meter afstand tot elkaar houden. Ik krijg berichten van inwoners die zich daar zorgen over maken. En ik deel die zorg. De NL-Alert die zondag landelijk is verstuurd was een duidelijke waarschuwing aan deze mensen. Wat mij betreft is het heel simpel, je moet gewoon niet willen dat je actief onderdeel bent van de verspreiding van het virus. Wees onderdeel van de oplossing en volg de adviezen op!

Gaat de gemeente handhaven op de verplichte sluitingen?

De boa's van de gemeente en de politie controleren of de noodverordening wordt nageleefd en blijven dat ook de komende periode natuurlijk doen. Ze kunnen ook handhavend optreden, maar tot dit moment is dat niet nodig gebleken. De controles bevestigen het algemene beeld dat iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid neemt in de bestrijding van het virus. Dat mag je vanzelfsprekend vinden, maar er spelen natuurlijk ook grote economische belangen. Ik wil onze ondernemers het compliment geven dat ze hierin de juiste afwegingen maken, dus gezondheid boven economisch belang stellen.

Kan de gemeente de zorg nog aan?

Het is duidelijk dat deze crisis een zwaar beroep doet op de zorg. De ziekenhuizen, de thuishulpen, de zorgcentra, maar ook de mantelzorgers. Iedereen werkt zich een slag in de rondte en daar heb ik ongelooflijk veel respect voor. Ook de dienstverlening van onze gemeente heeft een grote zorgcomponent, met name de Wmo en de jeugdzorg. We zijn en blijven bereikbaar en beschikbaar voor onze kwetsbare inwoners en voor onze jongeren die hulp nodig hebben. Omdat we fysieke contacten zoveel mogelijk vermijden moeten we innovatief zijn en andere manieren bedenken om goed contact te houden. Tot nu toe lukt dat.

Zijn er nog evenementen die voorals doorgaan?

Alle evenementen die gepland stonden tot en met 6 april zijn afgelast. Daarnaast hebben diverse organisaties zelf al besloten om evenementen na deze periode niet door te laten gaan, waaronder Paaspop/ Paasvuur en Paaspop Klassiek in Zieuwent, City of Taste in Groenlo en jeugdvoetbaltoernooien. Ik deel hun grote teleurstelling daarover. Ze zijn al lang met de voorbereidingen bezig en verheugen zich, net als de bezoekers en deelnemers, enorm op het evenement. Op social media zie ik dat iedereen meeleeft en begrip toont. Een hart onder de riem voor de organisatoren, maar het blijft ronduit teleurstellend. Toch ben ik er van overtuigd dat die teleurstelling gauw weer omslaat in daadkracht. We zijn niet voor niets een evenementengemeente. Ik weet zeker dat al die evenementen er weer staan zodra deze vervelende periode achter de rug is.

Zijn al er bedrijven die aangeklopt hebben voor hulp?

Er hebben inderdaad al tientallen bedrijven uit Oost Gelre navraag gedaan naar de regelingen die nu beschikbaar zijn. Aan de ene kant zijn er landelijke maatregelen waar bedrijven een beroep op kunnen doen. Maar wij hebben ook als gemeente bijvoorbeeld het besluit genomen om uitstel van betaling van gemeentelijke belasting aan te vragen. Ik sluit me helemaal aan bij de toezegging van het kabinet dat we onze bedrijven niet in de steek laten. En volgens mij nemen we samen de juiste maatregelen om deze belofte gestand te doen.

Verwacht u nog verdergaande maatregelen?

We hebben hele duidelijke afspraken over hoe we als overheid deze crisis proberen te bedwingen. Daarin werken het Rijk, de veiligheidsregio's en de gemeenten heel goed samen. Die structuur is belangrijk. Deskundigen adviseren over maatregelen, de overheid stelt ze vast en zorgt dat ze bekend gemaakt worden. Niemand kan op dit moment voorspellen wat er morgen of overmorgen gebeurt. Dit is niet het moment van speculeren, maar vooral van vandaag de goede dingen doen. Dus ons gedragen in lijn met de maatregelen van dit moment. En ons gedrag aanpassen zodra die maatregelen anders worden.

Hoe kijkt u aan tegen de impact van de coronacrisis?

Het gaat om een enorme impact op de gezondheid, ons werk, de economie, het onderwijs, sport, evenementen, ons sociale leven. Dat brengt onzekerheid met zich mee. Houd ik mijn baan, kan ik mijn bedrijf op de been houden, stel dat ik besmet raak. Op dit moment hebben we meer vragen dan antwoorden. Dat voelt niet goed en ik neem die impact heel serieus. Tegelijk vind ik het belangrijk hoe we omgaan met die impact. Hoe we problemen en beperkingen omzetten naar nieuwe en innovatieve ideeën. Hoe we samen oplossingen bedenken en die met elkaar delen. Hoe we samen deze crisis het hoofd bieden en elkaar helpen. Volgens mij is dat de enige manier om de impact te verlichten en het vertrouwen te hebben dat we deze crisis te boven komen.

'Trots op onze inwoners'

Deze crisis raakt ons allemaal, dat is duidelijk. Maar wat ik mooi vind, zijn alle initiatieven die ontstaan om elkaar te helpen, om elkaar bij te staan. Het is hartverwarmend te zien hoe onze inwoners de oproep om op elkaar te letten ter harte nemen. Dat vervult mij oprecht met trots. Ik wil vooral de oproep doen om de afgekondigde maatregelen na te leven, elkaar daar ook op aan te spreken en waar mogelijk te helpen. Ik heb er alle vertrouwen in dat we samen deze crisis te boven komen. We staan schouder aan schouder, dat is de Achterhoek, dat is Oost Gelre."

In een apart kadertje:

Dit interview is opgenomen voorafgaand aan de maatregelen die maandagavond 23 maart werden afgekondigd. De gemeente heeft daarom nog niet kunnen uitkristaliseren wat hiervan precies de impact is op Oost Gelre. In deze krant houden wij u de komende periode op de hoogte.