Nino Uijting uit Ulft, druk met zijn website www.coronahulpachterhoek.nl. Foto: PR
Nino Uijting uit Ulft, druk met zijn website www.coronahulpachterhoek.nl. Foto: PR

Nino Uijting, de man achter Coronahulp Achterhoek

‘Dit is een groot compliment aan onze regio’

Door Kyra Broshuis

ACHTERHOEK - De Facebookgroep Coronahulp Achterhoek is een gigantisch succes. De initiatiefnemers hebben inmiddels ook een website geopend waar vraag en aanbod bij elkaar komen. Er zijn in de hele Achterhoek honderden mensen die hulp aanbieden en dat varieert van het doen van boodschappen tot het uitlaten van de hond of het zorgen voor vervoer. Ook het aantal mensen dat actief om hulp vraagt, groeit.

Een heel team
De man achter dit bijzondere initiatief is de 37-jarige Nino Uijting uit Ulft. Uijting, getrouwd en vader van drie kinderen is, als mede-eigenaar van creatief internetbureau I-Pulse in Doetinchem, lid van ‘De gezondste regio’, één van de regionale thematafels. Uijting praat liever niet vanuit zichzelf: “Er zit een heel team achter dit initiatief, we doen het echt samen. Een paar weken geleden hebben we met onze collega’s besproken wat wij konden bijdragen in deze bijzondere situatie. Als bouwer van unieksporten.nl, het platform voor mensen met een beperking om met sporten in contact te komen, hebben we affiniteit met de zorg. Zo kwamen we op het idee om de vele initiatieven die we ons om heen zagen qua vraag en hulp, met elkaar te verbinden. Een platform was niet zo snel ontwikkeld, vandaar dat we in eerste instantie een Facebookgroep opgezet hebben.”

Informatie delen
Uijting en zijn kompanen zagen het ledenaantal en de berichten in rap tempo omhoog gaan. “Dat hadden we niet verwacht, maar het was wel een signaal; er is duidelijk behoefte om informatie met elkaar te delen. We hebben direct een team ingezet om binnen 48 uur een website op te zetten waar we vraag en aanbod kunnen matchen. Het leek ons goed om de Facebookgroep te behouden als onlineplek waar Achterhoekers een plek hebben om samen te komen. We zien dat er ook berichten worden geplaatst die niet direct met vraag en aanbod te maken, hebben maar wel met delen. Het delen van positiviteit, dat willen mensen graag. Dit levert natuurlijk weleens discussie op, maar onacceptabel gedrag wordt niet geaccepteerd en die berichten worden dan ook verwijderd. Het is echt een platform van, voor en door de Achterhoekers geworden. We zijn ons er erg van bewust dat mensen momenteel aan huis gekluisterd zijn; geen praatjes in de horeca, op de sportvelden of op andere openbare plekken, maar de behoefte blijft.”

Hartverwarmend
Het bereiken van mensen die niet op Facebook actief zijn, is nog een uitdaging, zo bevestigt Uijting. Hij is blij met de aandacht van de kranten voor het initiatief. “De website wordt nu gelukkig ook al gebruikt door organisaties om matches te vinden voor cliënten. Daarbij zijn er organisaties die zich aangeboden hebben om de daadwerkelijke verbinding tussen hulpvraag en aanbod zo betrouwbaar mogelijk te maken om de kwetsbare doelgroep wat meer vertrouwen en bescherming te geven. Ook zijn er achter de schermen mooie initiatieven tot stand gekomen voor medisch materiaal, kaartjes die verstuurd worden naar elkaar, zijn producten beschikbaar gesteld die schaars zijn, etc etc. We krijgen dagelijks fantastische mails met complimenten en er is zelfs iemand geweest die ons team heeft bedankt door lekkere broodjes te faciliteren op kantoor. Dat is natuurlijk hartverwarmend en doet ons erg goed, waarbij we de complimenten en de positiviteit wel graag delen in de Facebookgroep. Dit motiveert leden en laat zien dat de Achterhoek erg saamhorig is. We worden dan ook nauw in de gaten gehouden door meerdere regio’s. Er zijn al contacten geweest met andere regio’s die graag willen weten hoe zij een dergelijk platform kunnen lanceren. Ik denk dat dat één van de grootste complimenten naar onze regio is. Dus die kunnen alle Achterhoekers alvast in hun zak steken.”

Wilt u ook iets doen voor iemand of heeft u zelf hulp nodig? Kijk op www.coronahulpachterhoek.nl.