Net als veel ondernemers verkeert deze krant in zwaar weer. Om iedereen van het lokale nieuws te kunnen blijven voorzien, doet de uitgeverij nu een beroep op de lezers. Illustratie: Suzan Hijink
Net als veel ondernemers verkeert deze krant in zwaar weer. Om iedereen van het lokale nieuws te kunnen blijven voorzien, doet de uitgeverij nu een beroep op de lezers. Illustratie: Suzan Hijink

De gratis krant die even niet meer gratis kan zijn

Achterhoek Nieuws wil kwalitatief goede kranten uitgeven die online verschijnen en huis aan huis bij de lezers via de brievenbus op tafel komen te liggen.

De interessante kranten en het grote bereik zijn voor adverteerders aantrekkelijk om hun boodschap onder de aandacht te brengen. Hierdoor ontstaat een prima balans waarbij de kranten gratis uitgegeven kunnen worden met de opbrengst uit advertenties, zonder enige vorm van subsidie. Sommige kranten bestaan al meer dan 80 jaar.

Door het jaar heen kennen we qua opbrengsten gunstige en minder gunstige perioden. Dit is prima, hier houden we rekening mee.

We zitten nu echter in een uitzonderlijke situatie. In een periode waarin de kranten normaal gesproken goede opbrengsten hebben, vallen de inkomsten nu ver terug, terwijl de kosten nagenoeg even hoog blijven.

In vele branches worden rekensommen gemaakt om de gevolgen van deze crisis inzichtelijk te maken. Zo ook bij ons. We hebben overwogen om minder vaak uit te komen, te verspreiden via afhaalpunten of om zelfs uitsluitend digitaal te verschijnen.

Bij elk scenario neemt ons bereik af en zouden we vooral de ouderen niet meer of minder goed bereiken. We hebben daarom gekozen om onze maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen en zonder iets te veranderen, door te gaan met het wekelijks uitbrengen van onze huis-aan-huiskranten.

Dit brengt vanzelfsprekend wel kosten met zich mee die we maar tijdelijk zelf kunnen dragen en we willen ook na de coronacrisis doorgaan met het uitgeven van onze kranten.

Daarom hebben we besloten om onze lezers een bijdrage te vragen in de productiekosten. Afgelopen week is hier positief op gereageerd en hebben al veel lezers een financiƫle bijdrage geleverd. Hier zijn we heel dankbaar voor.

Hiermee steunt u niet alleen deze krant, maar ook de freelancers die de artikelen schrijven, de drukkerij in Barneveld waar de kranten worden gedrukt en de lokale verspreiddiensten en hun duizenden bezorgers die ondanks de strenge maatregelen, toch hun werk blijven uitvoeren.

Mogen wij ook op uw steun rekenen?

Uitgever Gerhard Weevers
Team Achterhoek Nieuws

U kunt een bijdrage doen door de QR-code te scannen of naar www.elna.nl/pagina/bijdrage te gaan.

Ook is het mogelijk om een bedrag te storten op NL90 RABO 0336 1079 94 tnv Achterhoek Nieuws b.v.

Afbeelding